Abluka altındaki Gazze'deki emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş  uçakları, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait 3 farklı noktaya saldırı düzenledi.

Gazze'nin orta kesimindeki bir noktaya 3, güney kesimindeki Han Yunus  kentindeki bir noktaya 2, kuzeyine de 2 füze ile saldırılar gerçekleştirildi. Saldırılarda 2 kişinin öldüğü ifade edildi.

İsrail'in, dün akşam abluka altındaki Gazze'nin batı ve kuzey kesimlerinde 3 farklı noktaya düzenlediği hava saldırılarında 1'i çocuk, 15 kişi yaralanmıştı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Orduya ait bir savaş uçağı Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait bir eğitim kampını ve cephaneliği vurdu" ifadesine yer verilmişti.

Açıklamada, saldırıların dün gün içerisinde Gazze'den İsrail'in güneyine düzenlenen iki roket saldırısına karşılık olduğu ileri sürülmüş, söz konusu roketlerden birinin füze savunma sistemi tarafından havada imha edildiği, diğerinin ise düştüğü yere dair arama çalışmalarının sürdüğü belirtilmişti.

Gösterilerde 2 Filistinli öldü  

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, perşembe ve cuma günleri ABD'nin Kudüs kararını protesto etmek için düzenlenen gösterilerde 945 Filistinliye olay yerlerinde müdahale edildiği, 154 kişinin de Batı Şeria, Gazze veya Kudüs'teki hastanelere  kaldırıldığı duyuruldu.

Açıklamada, gösterilerde 2 kişinin öldüğü; 69 kişinin gerçek, 271 kişinin plastik mermilerle, 11 Filistinlinin ise İsrail askerlerince darbedilerek yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca açıklamada, 748 kişinin de göz yaşartıcı gazlara maruz kalarak  boğulma tehlikesi geçirdiği kaydedildi.

Rezil oldular!

Sosyal medyada yer alan fotoğraflarda, çok sayıda İsrail askerinin bir çocuğu ve bir down sendromluyu gözaltına aldığı belirtiliyor.

Yukarıdaki fotoğrafta yer alan 14 yaşındaki Fevzi El-Junidi isimli Filistinli çocuğun dik durması, ancak etrafındaki çok sayıda İsrail askerinin teyakkuz hâlinde oluşu; sosyal medyada "İsrail'in Filistin'den korkusu" yorumlarını beraberinde getirdi.

Down sendromlu çocuğun üstü aranırken çekilen fotoğraf da, çok sayıda kişinin tepkisini çekti.

Hamas'tan "direnişe devam" çağrısı

Hamas, Filistin halkına Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de  sınıra yakın noktalarda toplanmaya ve Kudüs'ü savunmak için İsrail ordusuyla  çatışmayı sürdürmeye çağırdı. 

Hamas'tan yapılan açıklamada, halka tüm grup ve direnişçileriyle adil  talepleri gerçekleşinceye kadar intifadayı sürdürmeye çağrısında bulunuldu.

Filistinlilerin gücünü, birlik ve beraberlikten aldığı vurgulanan  açıklamada, "Bu nedenle direniş sancağı altında herkesi birleşmeye çağırıyoruz.  Filistin halkı, haklarını geri alıncaya kadar intifadayı sürdürecek." ifadesine  yer verildi.

Açıklamada ayrıca Arap ve İslam dünyasından, Filistin halkına destek  vermesi ve İsrail ile ABD'nin gerçek yüzünün ortaya çıkarılması için gayret  göstermesi istendi.

Öfke günü ses getirdi

ABD, Başkan Donald Trump'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın  toplantısında yaptığı açıklamayla, BM Güvenlik Konseyinin 1980 yılında İsrail'in  Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı,  bölgesel ve uluslararası tüm tepkilere rağmen Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak  tanıyan ilk ülke olmuştu.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki  büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini  açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararı tüm İslam aleminde tepkiyle karşılanırken, ‘öfke günü’ olarak ilan edilen dün dünyanın pek çok noktasında ABD ve İsrail karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

Farklı ülkelerde cuma namazı ardından sokaklara akın eden binlerce kişi Trump’ın kararını eleştirdi. Mısır, Lübnan, Ürdün, İran, Irak, Somali, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Malezya gibi ülkelerde halk sokaklara döküldü. Trump’ın kararı Makedonya gibi Avrupa ülkelerinde de protesto edildi.