İsrail’in Rusya’ya sattığı belirtilen insansız hava aracının (İHA) Suriye semalarındaki bir fotoğrafının sosyal medyaya yansıması tartışma konusu oldu. İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesi fotoğrafta görülen İHA’nın, İsrail Havacılık Sanayii tara-
fından Rusya’ya satılanla aynı model olduğuna dikkati çekti ve “Ruslar İsrail’den aldığı İHA’ları Esed rejimine yardım için Suriye’ye gönderiyor” diye yazdı. Gazete, “İsrail yapımı aracın muhaliflere karşı Esed rejimine yardım ediyor olması ironik bir durum” yorumunda bulundu.
AÇIKLAMALAR TAM AKSİNİ GÖSTERİYOR
Bu yorumların nedeni ise İsrail’in Esed’i ve İran’ı “IŞİD’den daha tehlikeli gördüğü” yönünde daha önce yapılan açıklamalar ve bu yönde izlenen politika. İsrail, Suriye’de devam eden iç savaşta Esed’i eleştirmekle birlikte rejimin en büyük destekçisi olan Rusya ile koordineli hareket etmeye özen gösteriyor. Son olarak Ocak ayında İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon konuşmuş ve İran’ı eleştirerek, “IŞİD ile çalışmayı seçerim” demişti.
GÖZÜ GOLAN TEPELERİ’NDE
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise dün yaptığı açıklamada, “İran’ın Suriye üzerinden Lübnan’daki Hizbullah’a gelişmiş silahlar göndermesine razı olmayız. Golan Tepeleri’nde İsrail’e yönelik ikinci bir terör cephesi açılmasını da kabul etmeyiz. Bunlar İsrail’in kırmızı çizgileri olarak belirlenmiştir ve İsrail’in kırmızı çizgileri olarak kalmaya devam etmektedir” ifadelerini kullanmıştı.