Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ilaç depolarında "Galaktozemi" hastalığının tedavisinde kullanılan "Galactomin maması"nın tükendiği belirtildi.

Bölgede sözü edilen hastalıkla mücadele eden 11 çocuğun bulunduğu aktarılan açıklamada, ayda 84-88 kutu mamaya ihtiyaç duyulduğu, bunun temin edilememesi durumunda, bu çocukların hayatlarının tehlikeye gireceği kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı Eczacılık Genel Müdürü Munir el-Berş de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Gazze'deki ilaç depolarında sıkıntı var. İlaçların üçte biri sıfıra dayandı. Galactomin mamasının tamamen tükenmesi ve 3 aydır bulunmaması, hasta çocukların hayatını tehdit ediyor. Bu ciddi durumlara yol açabilir" dedi.

Söz konusu mamaların, Gazze'de üretilmediğini, bölgeye Ramallah'tan geldiğini aktaran Berş, "Özel bazı eczanelerde ise kutusu 130 dolara satılıyor. Bu da bir çocuk için ailesine ayda bin dolar maliyet demek" ifadesini kullandı.

Filistin uzlaşı hükümeti ve uluslararası topluma seslenen Berş, "Galactomin maması bulunması ve çocukların hayatının kurtarılması için acil harekete geçilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

İki çocuğunun da hayatı risk altında

"Galaktozemi hastası" iki çocuğun annesi Saide Ebu Şenb de 9 yaşındaki oğlu Ahmed ile 5 yaşındaki Cihad'ın mama bulunmaması nedeniyle ciddi sıkıntı çektiğini anlatarak, "3 aydır mama bulamadığımız için çocuklar sürekli kilo kaybediyor" dedi.

Bazı özel eczanelerde 130 dolara satılan mamayı alamadıkları için çocuklara daha ucuz başka bir beslenme programı uygulamak zorunda kaldığını dile getiren Şenb, şöyle konuştu:

"Çocukların, laktozsuz özel ürünlerle beslenmeleri gerekiyor. Mama olmaması nedeniyle hastalık konusunda baya sıkıntı çekiyoruz. Ahmed sağ böbreğini kaybetti. Bu durumun devam etmesi, çeşitli hastalıklara neden oluyor. Mama yokluğu, zihinsel özür, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yol açıyor."

Anne sütü dahil, süt ve ürünleri gibi bazı temel besinlerin tüketilmesinin vücuda zarar verdiği "Galaktozemi", karbonhidrat metabolizmasını ilgilendiren kalıtsal bir hastalık. Bu hastalar, özel mama ve gıdalarla beslenmediği takdirde böbrek, karaciğer, beyin gibi organlarda ciddi hasar meydana gelebiliyor.