Ünlü Fransız sosyolog Alain TouraineIŞİDsorununu değerledirirken çok çarpıcı bir bilgiyi de paylaştı.IŞİD'i ancak Müslüman devletlerin bitirebileceğinin altını çizen Fransız sosyolog, IŞİD'in içinde yer alan unsurlarla ilgili ise Fransa’dan IŞİD’e katılmış dönme Yahudiler bile olduğunu söyledi.


İşte Ünlü Fransız Sosyolog'unHabertürk'e verdiği röportajındaki o bölüm;


-Yüzlerce Alman, Fransız, İngiliz nasıl olur da IŞİD gibi bir terörist örgüte katılır?

İki açıdan bakabiliriz, biri Batı’dan. Avrupa İslam’ı ve genel olarak İslam; Yahudi, Hıristiyan veya Budist dünyayla mukayese edildiğinde müthiş bir entelektüel, teolojik zayıflık gösteriyor. Bu gençler dini amaçlarla cihada gidiyor ama büyük çoğunluğu Kuran’ı bilmiyor. Öte yandan 11 Eylül’den sonra, Batı’daki anti-Arap duygular da İslamofobi’ye dönüştü. Batı boş bir tecrübe haline gelince, Müslüman olan aşağı görülmeye başlandı. Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika dinin özel alanda yaşandığı toplumlar. Bu gençler çoğunlukla alt sınıftan, işsiz, varoşta oturuyorlar. Müslüman dünyada yaşamlarına anlam veren bir şey buluyorlar. Ama bu onları ölüme götürecek kadar önemli bir anlam. Bu, Avrupa’da yaşananları açıklıyor. Ama kişisel olarak ben bu açıklamalara çok inanmış değilim.

-Neden?

Bu cihatçı ağa katılanlar 10 bin kişi diyelim. Ama bizde 5.5 milyon Müslüman var. Demek sayıları sınırlı. Öyleyse biz, meselelere Batı’nın gözüyle bakmayı bırakalım. IŞİD-cihat Müslüman dünyanın parçasıdır. Onu Müslüman dünyanın kavramlarıyla anlamaya çalışmalıyız. IŞİD, Avrupa’nın kötü işleyişinden doğmadı. İkinci olarak, bunların hepsi hapse girmiş, orada radikalleşmiş değil. Orta sınıfa mensup cihatçılar da var. Biriyle tanışıp sadece dini keşif için gidiyorlar. Bu orta sınıf cihatçılarda iki önemli olgu var. Biri, kadın sayısındaki inanılmaz artış. Alt sınıftan cihatçılarda ise çok olan erkekler. Önemli bir diğer tespit de din değiştirmiş olanların oranı. Fransa’dan IŞİD’e katılmış dönme Yahudiler bile var.