Türkiye'nin 'kırmızı çizgi' ilan ettiği bölgeye terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD kara operasyonu başlattı. IŞİD ise, Kuveyir bölgesinde himayesinde bulunan yüzlerce köyü boşaltarak rejime ve PYD'ye alan açmaya devam ediyor. Bir çok köyün kontrolünü IŞİD'ten devralarak güç kazanarak ilerleyişini isürdüren rejim birlikleri Halep'in Kuzeyi'ndeki en büyük yerleşim birimlerinden el Bab kasabasına 8 kilometre yaklaştı.


KİRLİ İTTİFAK TOPLANTI YAPTI

Telabyat ve Kobani'de konuçlanan PYD -YPG milislerinin Tişrin Barajını geçip, Mümbiç kasabasına 4 kilometre yaklaşarak bu bölgeyi kotrol altına alması IŞİD ile merkez Rakka arasındaki bağlantıyı kopma noktasına getirdi. Tişrin Barajı'nın düşmesine müteakip Yeni Şafak'ın ulaştığı bilgilere göre IŞİD, PYD ve Esed rejimi iki önemli toplantı gerçekleştirdi.

ABD'DEN BARAJI KORUYORLAR İDDİASI

PYD, Fırat nehri üzerindeki Tişrin barajı çevresinden nehrin batısında Mümbiç'e operasyon başlattığını bildirdi. ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD'e karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren ise önceki gün terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYDnin Fırat'ın batısına geçmediğini, sadece Tişrin Barajı civarını kontrol ettiğini ve barajın batı tarafında düşmanın top atışlarını uzak tutacak bir güvenlik kordonu oluşturduğunu iddia etti.

PKK/PYD, ABD ve Rusya'nın hava desteğiyle Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı'na kadar ilerledi.

HALEP'İN KUZEYİ'NDEN IŞİD ÇEKİLEBİLİR

Rakka merkezle lojistik kanalı tehlikeye giren IŞİD'in el Bab kasabasını rejim güçlerine, Mümbiç, Cerablus Çobanbey, Aktarin gibi önemli merkezlerin ise PYD'ye terk edilmesinin ele alındığı müzakere yapıldı. IŞİD'in önümüzdeki günlerde daha önce muhaliflerin kontrolünde olan bölgeleri rejim ve PYD'ye terk ederek bölgeden tamamen çekilmesi öngörülüyor.

Amerika'nın PKK/PYD kuşağı projesi

PKK/PYD güçleri, koalisyonun hava desteğiyle Ocak 2015'ta Kobani'yi ele geçirmiş, Mayıs'ta da Tel Abyad'ı IŞİD'ten almıştı. Böylece ülkenin kuzeyinde birbirinden kopuk olan Haseke ve Kobani “kanton”larını birleştiren PKK/PYD, bir sonraki hedefinin Fırat'ın batısına geçip Cerablus-Azez hattında ilerleyerek Kobani ve Afrin'i birleştirmek olduğunu açıklamıştı.

AZEZ-CERABLUS HATTI KRİTİK BÖLGE

PKK/PYD, bu hedefi gerçekleştirmek için ABD'nin yanı sıra Rusya ile de yakınlaşmıştı. Kasım ayının sonundan itibaren Rusya, PKK/PYD'ye Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında ilerlemesi için yoğun hava desteği sağlamaya başlamıştı.

HAVA DESTEĞİ ABD VE RUSYA'DAN

Afrin'in doğusunda, Halep'in kuzeyinde bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki Deyr Cemal, Meryemeyn, Malikiye ve Ziyara beldeleri havadan Rus savaş uçaklarının, karadan ise SDG'nin saldırısına maruz kalmaya başlamıştı. Bir yandan muhaliflerin Azez'deki cephe hatlarına saldıran PKK/PYD, diğer yandan Fırat'ın batısına geçebilmek için Cerablus'ta IŞİD ile çatışıyordu. ABD hava kuvvetleri PKK/PYD güçlerine desteğini uzun süredir devam ettirirken, Rusya da Halep'in kuzeyinde örgütün muhalif güçlere karşı ilerleyebilmesi için bombardımanlarını sürdürüyor.



SAVAŞMADAN MEVZİLERİNİ TERK EDİYOR

PYD, 27 Aralık'ta ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Halep'in doğusundaki Sırrin beldesinin güneyinde bulunan IŞİD hedeflerine hava saldırısının ardından Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı'nı IŞİD'ten almıştı. PYD'nin, IŞİD'in kontrolündeki Fırat'ın batısındaki Cerablus'a ilerleme çabası bir haftadır ağırlık kazandı. Ancak IŞİD'in elindeki bölgeleri fazla direnmeden PYD'ye bıraktığı haberleri geliyor.