Suriye devlet televizyonu, IŞİD’in Palmira şehrinin merkezinde çoğu kadın ve çocuk en az 400 sivili öldürdüğünü duyurdu.

 

IŞİD, kısa süre önce Suriye ordusuyla kanlı çatışmalara girdiği 2 bin yıllık Palmira Antik Kenti'nin tamamını ele geçirmişti.

 

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan kentte, 2 bin yıllık anıtlar ve heykeller bulunuyor. 

 

Essad kuvvetleri  karşı saldırı hazırlığında

 

Humus Valisi Talal Barazi, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, IŞİD üyelerinin Çarşamba'dan bu yana Palmira'da toplu katliamlar yaptığını belirtti. Terör örgütü mensuplarının birçok kadın ve çocuğu bilinmeyen yerlere götürdüğünü söyleyen Barazi, kenti IŞİD'den almak için ordunun karşı saldırı hazırlığı içinde olduğunu ve antik kentin yakınlarına asker konuşlandırıldığını sözlerine ekledi.

 

IŞİD, geçen Çarşamba Suriye ordusuyla kanlı çatışmalara girdiği 2 bin yıllık Palmira Antik Kenti'ni ele geçirmişti.

 

IŞİD mensuplarının Palmira'daki müzeye girip kapısına koruma diktiği açıklandı. 

 

Terör örgütüne yakın sosyal medya hesaplarından antik kentteki burçlara IŞİD bayrağının dikildiğini gösteren fotoğraflar yayınlandı.

 

'Çölün Gelini' olarak bilinen kent, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

 

Çölün ortasında, palmiye ağaçlarıyla çevrili kent, tarihi öneminin yanı sıra başkent Şam ile diğer kentleri birbirine bağlayan kavşak noktası olarak da tanınıyor.

 

Başkente 215 kilometre uzaklıktaki Palmira'da Roma dönemine ait sonradan kiliseye çevrilmiş tapınaklar, mezarlar ve sıra sütunlar yer alıyor.

 

Antik kentte 3 bin kişi kapasiteli bir amfitiyatro da bulunuyor.

 

IŞİD helikopter düşürdü iddiası

 

Öte yandan IŞİD’in bu sabah Halep’in doğusundaki Kveyris havaalanı yakınlarında helikopter düşürdüğü iddia edildi.

 

AFP’nin haberine göre; Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Rami Abdülrahman, helikopteri IŞİD'in düşürdüğünü öne sürerken, en az bir mürettebatın hayatını kaybettiğini, diğerlerinin akıbetine ilişkin bir bilgi olmadığını söyledi. 

 

Sosyal medyada IŞİD’e yakın hesaplar da uçaksavar misilleri taşıyan helikopteri IŞİD’in düşürdüğünü yazarken, öldüğü iddia edilen üç mürettebat ile alevler içinde yanan bir helikopterin fotoğraflarını paylaştı.

 

Suriye devlet televizyonu ise helikopterin teknik bir arızdan dolayı düştüğünü, mürettebatın öldüğünü açıkladı.