Metal dedektörlerin kaldırılmayacağı, ancak azaltılabileceği açıklandı.

İSRAİL MEDYASI ‘KALDIRILACAK’ DEMİŞTİ

İsrail'de yayın yapan Kanal 2 televizyonu, dün akşam güvenlik kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, dedektörlerin kaldırılacağını iddia etmiş, sabit dedektörler yerine el dedektörlerinin kullanılacağı öne sürmüştü.

Kudüs Emniyet Müdürü Yoram Ha-Levy ve Kudüs Belediye Başkanı Nir Berekat'ın bu adıma destek verdiği aktarılmıştı.

10 GÜNDEN BERİ İŞGAL ALTINDA

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı.


Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış ancak kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

İsrail, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurduğu metal detektörler vasıtasıyla Aksa Vakfı tarafından kontrol edilen Harem-i Şerif'te egemenlik sağlamak istiyor. Filistin halkı, metal detektörlerin güvenlik sağlama amaçlı değil, Aksa üzerinde hâkimiyet kurma amaçlı olduğunu düşünüyor.

İsrail'in, Aksa'yı yönetme hakkını resmi olarak tanıdığı Aksa Vakfına danışmadan attığı bu tek taraflı adımın kabulü halinde bunu daha ileri adımların takip edeceğini belirten Filistinliler, böylece Aksa'nın zamansal ve mekânsal olarak bölünüp Yahudilere tahsisinden ve ellerinden alınmasından endişe ediyor.

MAHMUD ABBAS TÜM İLİŞKİLERİ KESMİŞTİ

Cuma namazı sonrası düzenlenen protestolarda İsrail polisi 3 Filistinliyi şehit etmiş, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dedektörler kalkana kadar İsrail ile ilişkileri kestiklerini açıklamıştı.