İran Sağlık Bakanlığı yaptığı son açıklamada son 24 saatte 122 kişinin daha hayatını kaybettiğini, ülkedeki toplam can kaybının 1934 vaka sayısının ise 24 bin 811 olduğunu açıkladı.

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkarak hızla dünyaya yayılan yeni tip coronavirüs (Covid-19) nedeniyle ölü sayısı 17 bine yaklaşıyor.

Dünya genelinde 16 bin 591 kişi hayatını kaybederken, vaka sayısı 384 bin 432’e çıktı. Hastalığa yakalanan ve iyileşenlerin sayısı ise 102 bin 536…

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ülkede koronavirüsten ölenlerin sayısınızın azaldığını açıklamıştı 

Ruhani, başkent Tahran’da düzenlenen ve kendisi dışındaki tüm yetkililerin koruyucu maskeyle katıldığı Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında salgınla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ruhani, son günlerde salgın nedeniyle hastanelere başvuruların ve ölüm oranlarının düşmeye başladığına dikkati çekerek, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.

Virüsün kontrol altına alınabilmesi için halkın sağlık yetkililerin tavsiyelerine uyması gerektiğini vurgulayan Ruhani, “Koronavirüs taşıyan bir kişi öksürmeyebilir ve ateşi de olmayabilir ancak gerekli iki metrelik sağlık mesafesine riayet edelim.” dedi. Ülke genelindeki kısıtlamaların uzatıldığını açıklayan Ruhani, market, manav ve eczane gibi dükkanların halkın ihtiyaçlarının karşılanması için bu kapsamda olmadığını hatırlatarak, “Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu, daha önce 1 Nisan’a kadar durdurduğumuz tüm işler için tatil süresini 3 Nisan’a kadar uzattı.” dedi. 

Devlet memurlarının da 3 Nisan’a kadar dönüşümlü olarak çalışmasını isteyen Ruhani, “Bu süreçten çıkabilmemiz için memurların üçte biri işe gitsin. Üçte ikisi ise izinli sayılsın.” ifadelerini kullandı. Ruhani, tedbirler kapsamında geçici olarak cezaevlerinden serbest bırakılan kişilerin izin süresinin de 19 Nisan’a kadar uzatılmasına karar verildiğini aktardı. İtalya, İspanya ve hastalığın ortaya çıktığı Çin’in ardından en çok can kaybının yaşandığı ülke İran’da, virüs ilk kez 19 Şubat’ta Kum kentinde tespit edilmiş, ardından tüm eyaletlere yayılmıştı.

Ülkede virüse yakalananların sayısı 23 bini aşarken can kaybı 1812’ye yükseldi. Virüs teşhisi konulanlardan 8 bin 376’sı ise iyileşerek taburcu edildi. Salgınla mücadele kapsamında büyük kentlerin girişlerinde halkın seyahatini kısıtlamak amacıyla kontrol noktaları oluşturulmuştu.

Ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitime ara verilirken, sportif ve sanatsal faaliyetler de Nevruz Bayramı tatilinin sonrasına, 3 Nisan’a kadar ertelenmişti. Halkın temel ihtiyaçlarının karşılandığı market, manavlar ve eczanelerin dışındaki alışveriş noktaları da 1 Nisan’a kadar kapatılmıştı.