İran’ın Suriye'yi kan gölüne çeviren Beşşar Esed'den PKK ile stratejik ittifak kurmasını istediğine dair yazışmaların yer aldığı belgelerde, Suud istihbaratının, İsrail'e karşı Esed ve Lübnan Hizbullahı arasında bir ittifak oluşturma çabası olduğu da ifade ediliyor.

Wikileaks tarafından sızdırılan belgelerde, Suriye rejimini destekleyen bazı ülkelerin Türkiye'ye karşı PKK ile ittifak yapması için Devlet Başkanı Beşşar Esed'i cesaretlendirdiği iddia edildi.

Belgelerin birinde Suudi istihbaratının hükümet üyelerine gönderdiği bir bilgilendirme mektubuna yer verildi. Bu mektupta İran başta olmak üzere Suriye rejimini destekleyen ülkelerin Esed'i sınırda ihtilaflı olduğu Türkiye'ye karşı PKK ile ittifaka gitme konusunda baskı yapacağının öğrenildiği belirtiliyor.

Ayrıca Suriye rejiminin hayati tehlikeye girmesi halinde bu ittifakın daha ileri boyutlara taşınmasının düşünüldüğü iddia ediliyor. Başka bir belgede ise bu baskının ardından Suriye hükümetinin PKK ile görüştüğü ve Suriye'nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturulması fikrine karşı yakın bir işbirliği önerdiği öne sürülüyor. Yayınlanan başka bir belgede ise yine Suudi Arabistan istihbarat ajanlarının İsrail'e karşı stratejik saldırılarda rol almak üzere Esed rejimi ile Lübnan Hizbullahı arasında bir ittifak oluşturmaya çabalayacağı bilgisi yer alıyor.

500 bin yeni belge daha yayınlanacak

Habertürk'te yer alan habere göre, stratejik ilişkileri nedeniyle İran yönetiminin Esed rejiminden vazgeçmeyeceğine dair bazı yazışmalar da bu 70 bin belgenin arasında bulunuyor. Wikileaks'ingeçen cuma günü yayınladığı belgeler Suudi Arabistan hükümetinin Ortadoğu politikasına dair ciddi iddialar içeriyor. Wikileaks 500 bin yeni belgenin daha yayınlanacağını açıklamıştı.