İran'ın başkenti Tahran'da sabah saatlerinde, önce İran parlamentosu sonra da Humeyni'nin türbesine düzenlenen saldırıları DEAŞ üstlendi. Bu DEAŞ'ın İran'da gerçekleştirdiği ilk terörist saldırı olarak kayıtlara geçti.

DEAŞ'a ait olduğu bilinen sosyal medya hesabında, "Tahran'ın merkezindeki Meclis ve Humeyni Türbesi saldırısını İslam devleti savaşçıları yaptı." ifadesi kullanıldı.

DEAŞ İRAN'I TEHDİT ETMİŞTİ

Terör örgütü DEAŞ, bir hafta önce yayınladığı videoda İran'ı tehdit etmişti. "Dünden bugüne Fars diyarı" başlığıyla yayımladığı 36 dakikalık videoda, İran'ın Ehl-i Sünnet'e zülüm yaptığını öne sürerek, Tahran'da sabotaj eylem yapacağı tehdidinde bulunmuştu.

İRAN'DA NELER YAŞANDI?

Dünya Körfez ülkeleri arasındaki Katar krizine odaklanmışken, İran bir anda karıştı. İran'ın başkenti Tahran'da çifte saldırı düzenlendi. Meclise giren silahlı üç kişi rastgele ateş açtı. Önce bir koruma görevlisi hayatını kaybettiği belirtildi, daha sonra İran basını ölü sayısının yediye yükseldiğini kaydetti.

Saldırganlardan birinin tabanca, ikisinin kalaşnikof silahı kullandığı ve etrafı taradığı belirtildi. Bazı kaynaklar, meclisin üst katlarında dört kişinin de rehin alındığını belirtti.

Meclis'ten silah sesleri yükselmeye devam ediyor. İran basını bir saldırganın kendisini patlattığını öne sürerken, bazı kaynaklar da patlama sesinin el bombası kaynaklı olabileceğini aktarıyor.

Humeyni Türbesi'nin önünde de 4 kişi saldırı düzenledi. Türbe saldırısında bir canlı bomba kendini patlattı, türbe saldıganlarından biri de siyanür içerek intihar etti. Saldırıda 5 kişi yaralandı.

İran'dan yapılan ilk resmi açıklamada, saldırıların terörist gruplar tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi. DEAŞ, İran Meclisi ve Humeyni Türbesi'nde düzenlenen saldırıyı üstlendi.

İran İstihbarat Bakanlığı: "Üçüncü saldırı girişimi önlendi, halk toplu taşımadan uzak dursun." çağrısında bulundu.

KANLI SABAH

İran güne parlamento binasına ve İmam Humeyni Türbesi'ne düzenlenen çifte saldırıyla başladı. İlk gelen bilgilere göre, parlamento binasına düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişi öldü. Tahran Milletvekili İlyas Hezreti, parlamentoya 2 kişinin kalaşnikof ve bir kişinin de tabancayla saldırdığını açıkladı.


Canlı bombanın görüntüsü

HUMEYNİ'NİN ANIT MEZARINDA ÇATIŞMA! CANLI BOMBA KENDİNİ PATLATTI

FARS Haber Ajansı, Tahran'da İmam Humeyni'nin mezarı çevresinde de 4 kişinin saldırı düzenlediğini; saldırganlardan birinin canlı bomba olduğunu ve kendisini patlattığını yazdı. Patlamada 5 kişinin yaralandığı duyuruldu. Mehr Haber Ajansı, Humeyni'nin türbesinde kendini patlatan intihar bombacısının kadın olduğu bilgisini paylaştı.


Humeyni türbesinde patlama anı...

SALDIRGANLARDAN BİRİ SİYANÜRLE İNTİHAR ETTİ

İran'ın İngilizce yayın yapan televizyonu Press TV, saldırganlardan birinin siyanür içerek intihar ettiğini iddia etti.


Parlamento binasında saldırıya yanıt veren bir polis...

İRAN BASINI: MECLİS'TEKİ SALDIRGAN KENDİNİ PATLATTI

Humeyni Türbesi'ndeki saldırganın kendini patlattığı haberinin ardından Meclise saldırı gerçekleştiren ve daha sonra 4 kişiyi rehin alan saldırgan ilk etapta polis tarafından kuşatıldığı haberi geldi. İran basını bir saldırganın kendisini patlattığını öne sürerken, bazı kaynaklar da patlama sesinin el bombası kaynaklı olabileceğini aktarıyor. Saldırganın yanındaki rehinelerin akibeti henüz bilinmiyor.


İmam Humeyni Haremine saldırı düzenleyen teröristlerden birinin görüntüsü

3. SALDIRI ENGELLENDİ

İran İstihbarat Bakanlığı, saldırıların terörist gruplar tarafından düzenlendiğini açıklarken, üçüncü bir grubun saldırı düzenlemeden hemen önce yakalanarak gözaltına alındığını belirtti.

Saldırı sonrası İmam Humeyni Türbesi...

DEAŞ ÜSTLENDİ

Terör örgütü DEAŞ, İran Meclisi ve Humeyni Türbesi'nde düzenlenen saldırıyı üstlendi. DEAŞ'a ait olduğu bilinen sosyal medya hesabında, "Tahran'ın merkezindeki Meclis ve Humeyni Türbesi saldırısını İslam devleti savaşçıları yaptı." ifadesi kullanıldı. Bu DEAŞ'ın İran'da gerçekleştirdiği ilk terörist saldırı olarak kayıtlara geçti.

"BIÇAKLA DOLAŞMANIN YASAK OLDUĞU ÜLKEDE OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM YAŞANIYOR"

TRT Haber Muhabiri Fatih Sabuncu CNN Türk'e konuştu: Tahran'da olağanüstü bir durum yaşanıyor. Bırakın silahı, bıçakla bile dolaşmanın yasak olduğu bir ülke burası. Meclis gibi güvenlikli bir alana Kalaşnikofla giriyorlar. Aynı zamanlarda da İmam Humeyni Türbesi'ne saldırı oldu. Metroda da bir saldırı geldiği belirtiliyor. Farklı alanlarda farklı zamanlarda bir saldırı gerçekleşiyor. Devrim Muhafızları'nın olduğu bölgede böyle bir durum çok zordur

Saldırı sonrası yaralılar taşınırken...

UZMAN GÖRÜŞÜ: SUUDİ ARABİSTAN BUNU YAPIYOR

Yaşanan saldırıları Habertürk TV'ye değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Uysal; "Suudi Arabistan açık açık söylüyor. Çok üst düzey bir yetkili, savaşı İran'ı taşıyacağız demişti. Suudi Arabistan bu konuda tecrübelidir. Suudi Arabistan bunu yapıyor. Her ne kadar İran yönetimi kapalı bir rejim de olsa, internet çağında haber alınabiliyor ama biraz daha sağlıklı bilgiler almamız lazım. İran'ın şahin bir yönetim anlayışı var. Bu hem mezhep hem de milliyetçilikle beslenen bir anlayış. Bu terör saldırısından sonra nasıl bir tavır sergileyecekleri önemli. Ben çatışmanın devam edeceğini düşünüyorum. İki seçenek var. Biri Suudi Arabistan'a mesaj vermek diğeri Amerika'ya mesaj vermek." ifadelerini kullandı.