İran destekli Hizbullah, biri örgüt lideri Nasrallah'ın ikinci adamı olmak üzere üst düzey iki komutanını kaybetti

Suriye'de Beşşar Esed yönetimini destekleyen İran, bu ülkedeki iç savaşa gönderdiği askeri güçlerde önemli kayıplar veriyor.

Tahran yönetimi Suriye'deki çatışmalarda üç günde üç generalini kaybetti. Hafta sonundan bu yana İran destekli Hizbullah'ın da 2 üst düzey saha komutanı öldürüldü. İran'ın resmi ve yarı resmi medyası ile güvenlik bürokrasisine yakın haber kaynaklarında yer alan bilgilere göre, İran güçlerinin Suriye'deki iç savaşta verdiği üst düzey kayıplar artıyor.

Son günlerde dikkati en fazla çeken gelişmelerden biri, 9 Ekim'de Tuğgeneral Hüseyin Hemedani'nin, Halep'te öldürülmesi oldu. Hemedani, İran Devrim Muhafızları Kuvvetlerinin Kudüs Ordusu Komutanı General Kasım Süleymani'nin yardımcısıydı. İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı yayın organlarında yapılan açıklamada, Suriye ordusuna danışmanlık yapan Tuğgeneral Hemedani'nin, terör örgütü DAEŞ tarafından öldürüldüğü iddia edildi.

Ancak Hemedani hakkında ölümünden önce, Süleymani tarafından görevden alınmak üzere olduğu yönünde İran medyasında bazı haberler yer almıştı.

Hemedani'nin öldürülmesini DAEŞ ya da muhalif grupların üstlenmemiş olmaması, olayın bir iç tasfiye olabileceği yorumlarına yol açmıştı. İran'ın ayrıca Suriye'nin Hama kentinde 13 Ekim'de "Ebu Zehra" adıyla bilinen Hac Hamid Muhtarbend ve Ferşad Hasunizade adlı iki Devrim Muhafızları generali öldürüldü.