İngiltere tarihinin en büyük terör saldırılarından birine sahne oldu. Manchester kentinde önceki gece Amerikalı popçu Ariana Grande'nin performansının sona erdiği sırada patlama yaşandı. Aralarında çocukların da olduğu 22 kişi hayatını kaybetti. Polis, saldırganın ev yapımı bombayı patlattığını, kendisinin de öldüğünü açıkladı. Terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği saldırıyı Libya asıllı Salman Abadi'nin (22) düzenlediği iddia edildi. Eylem Paris-Bataclan, Florida'da gece kulübü ve İstanbul'daki Reina saldırılarını hatırlattı. İngiliz basını saldırıyı gerçekleştiren Abadi'nin fotoğrafını yayınladı.
SALONDA 21 BİN İZLEYİCİ VARDI

8 Haziran'daki genel seçimlere hazırlanan İngiltere, önceki gece tarihinin en büyük terör saldırılarından biriyle sarsıldı. Patlama Manchester şehrinde ABD'li şarkıcı Ariane Grande'nin (23) konser verdiği 'Manchester Arena'da yaşandı. Yerel saatle 22.33'de yaşanan saldırıda aralarında çocukların da olduğu 22 kişi yaşamını yitirdi. 59 kişi de yaralandı. Durumu ciddi olan yaşları 16'nın altında 12 çocuk hastanede tedavi altına alındı. Eylem sırasında salonda yaklaşık 21 bin izleyici vardı. Bu olay, 7 Temmuz 2005'te Londra Metrosu'na yapılan ve 52 kişinin öldüğü El Kaide'nin üstlendiği eylemden sonra İngiltere'de can kaybı yaşanan en büyük terör saldırısı oldu.

''ŞARKI BİTTİ, PATLAMA OLDU''

İngiliz Independent gazetesine konuşan bir görgü tanığı, "Son şarkısını bitirdi ve büyük bir patlama sesi duyduk. Tek hatırladığım herkesin koşarak kaçtığıydı. İnsanlar kan içindeydi. Korkutucuydu" diye anlattı.
''METAL VE CIVATA DOLUYDU''

Reuters ajansı olayla ilgili bilgi sahibi olan bir kaynağa dayandırdığı haberinde saldırganın patlayıcılarının metal parçaları ve cıvatalarla dolu olduğunu söyledi. Manchester polis müdürü Ian Hopkins, "Şu aşamada gece yapılan saldırının bir erkek saldırgan tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyoruz.
Önceliğimiz tek başına mı yoksa örgütlü olarak mı yaptığını belirlemektir" dedi. Hopkins, "Saldırganın konser alanında öldüğünü teyit edebilirim" dedi. Reuters'a konuşan Amerikalı yetkililer, saldırganın Libya asıllı İngiliz Salman Abadi (22) olduğunu kaydetti.
''COBRA TOPLANDI''

İngiltere Başbakanı Theresa May güvenlik servislerinin saldırganın kimliğini bildiklerine inandığını, ancak kimliğin henüz doğrulama aşamasında olduklarını açıkladı. May ayrıca hükümetin acil durum "Cobra" komitesi toplantısına da başkanlık etti. Kraliçe 2'nci Elizabeth de kurbanlara taziyelerini iletti. Ayrıca polis ve acil müdahale ekiplerine çalışmalarından ötürü teşekkür eden Kraliçe, Manchester halkını da "Bu barbar eyleme insanlık ve merhametle cevap verdikleri" için takdir etti.
DEAŞ ÜSTLENDİ

Reuters ajansı, DEAŞ'ın sosyal medya uygulaması Telegram üzerinden saldırıyı üstlendiğini duyurdu. 'Owys663' adlı bir Twitter kullanıcısı da patlamadan saatler önce 18.32'de attığı Tweet'te, konserin yapıldığı 'Manchester Arena' etiketini "DEAŞ" etiketiyle birlikte kullanıp tehdit mesajı paylaşmıştı. Terör örgütü DEAŞ'ın genelde "yalnız kurt" olarak bilinen ve tek başına gerçekleştirilen saldırıları daha sonra üstlendiği de biliniyor.
ŞARKICI İLE FOTOĞRAFINI PAYLAŞMIŞTI

- Manchester Arena saldırısında hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli olmaya başladı. Kimliği açıklanan ilk kurban, Lancashire kentinden 18 yaşındaki üniversite öncesi Georgina Callander. Genç kız, konser öncesinde iki yıl önce Ariana Grande ile çektirdiği fotoğrafını, Instagram'dan "Yarın seni göreceğim için çok heyecanlıyım" notuyla paylaşmıştı.
- Konsere annesi ve ablasıyla giden 8 yaşındaki Rose Roussos da hayatını kaybedenler arasında. Annesi ile ablası hastanede tedavi altında. Minik Rose'un ölümü Lancashire bölgesinde yaşayan ailesini ve arkadaşlarını yıkıma uğrattı.
- Manchester City direktörü Pep Guardiola'nın eşi Cristiana Serra ile kızları Valentina ve Maria'nın da konserde olduğu ortaya çıktı. Saldırıyı kılpayı atlattılar.
- Eylem güvenlik alarmına neden oldu. Katedral Bahçeleri'nde kontrollü bir patlama gerçekleştirildi. Bir AVM ise şüpheli durum nedeniyle tahliye edildi.
ARIANA GRANDE ŞOKTA

Şarkıcı Ariana Grande Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kalbim parçalandı. Çok çok üzgünüm. Söyleyecek birşey bulamıyorum" dedi.
Ariana, Nickelodeon TV dizilerinde kariyeri parlamış bir çocuk yıldız. 2016'dan bu yana 'Dangerous Woman' (Tehlikeli Kadın) albümü çerçevesinde uluslararası turne düzenliyor. Hayran kitlesi de büyük oranda liseli gençlerden oluşuyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İNGİLTERE'NİN YANINDAYIZ

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada saldırıyı şiddetle kınadığını belirtirken "İngiltere devletinin ve İngiliz halkının acısını paylaşıyoruz. Terör örgütleriyle mücadelesinde tüm ülkeler gibi İngiltere'nin de yanında olduğumuzu burada ifade etmek isterim" dedi. Cumhurbaşkanı, Twitter hesabından Türkçe ve İngilizce saldırıyı kınadı, terörle mücadelede dayanışma mesajı verdi.
TRUMP: ZAVALLILAR

- ABD Başkanı Donald Trump, dün Filistin lideri Mahmud Abbas ile Beytüllehem'de düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında, saldırıyı kınadı. Trump, "Çok sayıda genç, güzel ve masum insan, hayatın tadını çıkarırken şeytani zavallılar tarafından öldürüldü. Onlara canavar demeyeceğim. Çünkü bu benzetme onların hoşuna gidecektir. Onlar bunun güzel bir isim olduğunu düşünür" dedi.
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: "Kalbim, gençler ve Manchester'daki barbarca saldırıdan etkilenenlerle beraber. NATO, terörle mücadelede İngiltere ile beraber."
- AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker: "Bugün sizinle yas tutuyoruz. Yarın da yaşam tarzımızı yok etmeye çalışanlara karşı mücadele etmek için yan yana çalışacağız."