İngiltere'nin yen başbakanı Theresa May'a, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'den tebrik mesajı geldi.

TUSK: SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM

Tusk'un mektubunda, "AB Konseyi adına, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Başbakanlığı görevinizi tebrik ediyorum. Sizi, AB Konseyi’nde karşılamayı ve verimli çalışma ilişkimizi sabırsızlıkla bekliyorum." ifadeleri yer aldı.

JUNKER: SİZİNLE YAKIN ÇALIŞMAYI İSTİYORUM

Juncker de yayınladığı tebrik mektubunda, şunları kaydetti:

"Birleşik Krallık Başbakanı olarak göreve başlamanızı en sıcak şekilde kutlamamı kabul edin lütfen. Sizin şimdi önemli sorumluluğunuz olan hükümeti kurma göreviyle meşgul olmanızı anlıyorum. Size önünüzdeki görevinizde başarılar diliyorum.

Birleşik Krallık referandumunun sonucu yeni bir durum yaptı ve bu duruma Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği olarak yakın zamanda değineceğiz. Sizinle, bu konuda yakın çalışmayı istiyor ve bu alanda niyetleriniz öğrenmeyi bekliyorum."

AB 50. MADDEYİ BEKLİYOR

Öte yandan AB, İngiltere’den AB'den çıkış müzakerelerini başlatan Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesi hızla yürürlüğe koymasını bekliyor. Üye bir devletin AB'den ayrılmasına yönelik süreci belirleyen 50. madde, ayrılık sonrasında ilişkilerin yeniden müzakere edilebilmesi için 2 yıl süre tanıyor.