ABD kanalı NBC'ye konuşan Cameron, IŞİD ile mücadelede ülkesinin daha fazlasını yapmak istediğini, bunun için İngiliz Parlamentosu'nun desteğine ihtiyacı olduğunu belirtti. Cameron, "Birleşik Krallık'ın daha fazlasını yapmasını istiyorum. Parlamentonun bu konuda bana destek vermesi lazım. İngiltere'de bu konuyu şu anda tartışıyoruz.

 

Ama ABD ile Irak ve Suriye'deki IŞİD'in halifeliğini yıkmak konusunda kararlı olduğumuzdan emin olabilirsiniz" diye konuştu. David Cameron'ın yarın IŞİD ile mücadelede hükümetin yeni stratejisini açıklaması ve genç İngiliz Müslümanlara uyarılarda bulunması bekleniyor. İngiliz basını Cameron'ın, "Eğer genç bir erkekseniz, beyninizi yıkamaya çalışacaklardır.

 

Genç bir kızsanız sizi kullanmaya ve taciz etmeye çalışacaklardır" ifadelerini kullanabileceğini aktardı. Bu arada, BBC'de yayınlanan Andrew Marr programında bu sabah konuşan İngiltere'nin eski Genelkurmay Başkanı David Richards, IŞİD ile mücadelede yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğunu, "mevcut planın işe yaramadığının ortada olduğunu" kaydetti.

 

İngiltere Parlamentosu'nun onay vermemesine karşın İngiliz pilotların, koalisyon güçlerinin IŞİD hedeflerine yönelik Suriye'ye düzenledikleri hava operasyonlarında ABD ve Kanada ile yer aldıkları bu hafta ortaya çıkmıştı.

 

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri, insansız hava uçaklarıyla Suriye'ye keşif uçuşları yapıyor. Ancak İngiltere, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava operasyonunun Suriye ayağına değil, sadece Irak ayağına destek veriyor. Beşşar Esed rejiminin 2013 yılında Halep yakınlarında düzenlediği kimyasal saldırının ardından, İngiliz hükümeti Suriye'ye hava operasyonlarına onay verecek önergeyi parlamentonun gündemine taşımıştı.

 

Ancak parlamento söz konusu önergeyi kabul etmemişti. İngiliz hükümeti son olarak, Tunus'taki terör saldırısı sonucu 30 İngiliz vatandaşının hayatını kaybetmesinin ardından Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik birkaç ay içerisinde hava saldırıları başlatmayı planladığını açıklamıştı. Operasyona onay verecek önergenin sonbahardan önce parlamentoda oylanması beklenmiyor. İngiliz Parlamentosu 21 Temmuz'da Eylül ayına kadar yaz tatiline girecek.