İRAN 'da dün gece gösterilerde 9 kişi daha öldü. Ülkede düzenlenen gösterilerde toplamda ölü sayısı 29'a çıktı.

İran dini lideri Ali Hamaney ülkesini  5 gündür yangın yerine çeviren eylemlerle ilgili çok kritik açıklamalarda bulundu.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, gösterilere ilişkin ilk açıklamasını yaptı. İran lideri, İran'ın düşmanlarının ülkede karışıklık çıkardığını söyledi. 

HAMANEY 6 GÜNDÜR SESSİZ: 6. gününe giren eylemlerde 29 kişi hayatını kaybederken İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den bir açıklama gelmemişti.
HAMANEY ULUSA SESLENECEK

Hamaney, son olaylar hakkında 'doğru zamanda' ulusa sesleneceğini ifade etti. Hamaney'den sonra ülkedeki en yetkili isim İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani gösterilere ilişkin yaptığı açıklamada,  İran'da her eylemcinin yurt dışından emir almadığını belirtti ve "Bir grup insan da fikirlerini ve sorunlarını aktarmak için sokağa çıktı" diye konuştu. Ancak Hamaney, açıklamasında Ruhani'nin kullandığı ılımlı dilin dışına çıktı. Hamaney'in açıklamasının ülke çapında yaratacağı etki merak ediliyor. 

HAMANEY'E BAĞLI GRUPLAR GÖZDAĞI İÇİN SOKAĞA ÇIKTI

Ali Hamaney'e bağlı gruplar, birçok kentte "hayat pahalılığı"nı protesto amacıyla eylemler yapan kitlelere gözdağı vermek amacıyla karşı gösteri düzenleliyor.

İRAN'DA EYLEMLER NASIL BAŞLADI?

Eylemler Perşembe günü ülkenin en büyük ikinci kenti Meşhed’de giderek kötüleşen ekonomik durumun protesto edilmesiyle başladı. Ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterileri tetikleyen sebepler yükselen, enflasyon, işsizlik ve yolsuzluk. Protestocular, ülkenin ekonomisi kötüyken Suriye, Lübnan ve Filistin’e yardım edilmesini de karşı çıkıyor.

İŞSİZLİK ORANLARI YÜKSELDİ

İran vatandaşları uzun süredir devam eden ağır yaptırımlar altında ekonomik sıkıntılar çekerken, buna bağlı olarak işsizlik de bu yıl resmi rakamlara göre yüzde 12,4’e çıktı. Oysa Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD öncülüğündeki Batılı güçlerle yapılan nükleer anlaşma sonucu ekonominin kısa sürede düzeleceğini söylüyordu. Ülkede son olarak bir haftada yumurta fiyatının iki kat arttığı ülkedeki ekonomik talepler, hükümet politikalarına yönelik öfkeye dönüştü. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yükselen enflasyonu, artan fiyatları kontrol edememekle eleştirildi. İran’ın dış politikasına tepki gösteren Meşhed’deki bazı göstericiler hükûmetin Orta Doğu ülkelerine müdahalesine “Hayatım Gazze için değil, Lübnan için değil, İran içindir” sözleriyle gösterdi.