Suriye'nin doğusunda muhaliflerin kontrolundaki bölgeye yönelik rejim güçlerinin top atışları ve hava saldırıları ekmek dağıtım yeri yakınlarıyle iki hastaneyi vurdu. Saldırılarıda en az 7 kişi hayatını kaybetti, bir sağlık merkezi tamamen kullanılamaz hale geldi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ekmek dağıtım merkezi yakınında 6 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Hastanelerden birinde çalışan Aref el Aref, rejim güçlerinin top atışının ekmek dağıtım merkezi 
yakınını vurduğunu,yaralılar hastaneye
getirilirken de top atışlarından birinin acil servise isabet ettiğini ve yaralılardan birinin öldüğünü söyledi.
El-Aref, top atışının hasara neden olduğunu, bazı bölümlerin servis dışı kaldığını ve 3 hastane çalışanının da yaralandığını kaydetti.
Havaalanı yakınına yapılan bir başka hava saldırısı bölgedeki elektrik ve su bağlantılarını kesti. Halep'in doğusundaki 8 hastaneden en büyüğünün başındaki isim Muhammed Ebu Receb yoğun bakım bölümünün en fazla etkilenen bölüm olduğunu söyledi.
Hastaların bir başka tesise taşındığını belirten Ebu Receb hastanenin su ve yakıt deposunun da isabet aldığını söyledi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi M10 hastanesine yakın bölgenin Çarşamba sabahından itibaren savaş uçakları ve helikopterlerin saldırısına maruz kaldığını bildiriyor.
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü söz konusu iki tesisin hizmet veremediğini açıkladı.
Bu, Halep'te çalışır durumda 6 hastane kaldığı anlamına geliyor. Sadece 3 hastane acil servis hizmeti verebiliyor.
Suriye ve Rusya muhaliflerin kontrolundaki bölgelerdeki sağlık tesislerini vurmakla suçlanıyor.
Merkezi Amerika'daki Doktorlar İçin İnsan Hakları Kuruluşu 2011'den buyana tıbbi tesisler ve hastanelere 382 saldırı yapıldığını belirtti. Bu saldırıların 293'ü rejim güçlerince, 16'sı Rus uçaklarınca yapıldı.
UNICEF: "Cuma gününden buyana 93 çocuk hayatını kaybetti”
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Halep'in doğusuna Cuma gününden buyana düzenlenen saldırılarda en az 93 çocuğun hayatını kaybettiğini, 223'ünün de yaralandığını açıkladı.
UNICEF Direktör yardımcısı Justin Forsyth, Halep'teki çocukların bir kabusun içinde sıkışıp kaldıklarını söyledi. Forsyth, "yaşadıklarını anlatacak kelime kalmadı” diye konuştu.
Halep'in doğusunda sadece 30 doktor kaldığı belirtiliyor.
Ban Ki Moon: "Savaş suçu işliyorlar”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada Halep'teki hastanelerin durumuna dikkat çekti.
Ban Ki Moon, daha yıkıcı silahlar kullananların ne yaptıklarını bildiklerini, savaş suçu işlediklerini söyledi. Çocukların yardım olmaksızın korkunç acı içinde olduklarını söyleyen Genel Sekreter, "acı çekmek, ölmek, gidecek bir yer yok, hastaneler, klinikler, ambulanslar ve tıp çalışanları Halep'te saldırı altında” dedi.
"Harekete geçilmeli, hesap sorulmalı” diyen Genel Sekreter, "uluslararası hukuk açık, tıbbi çalışanlar, tesisler ve ulaşım korunmalı” dedi. Ban Ki Moon, hastanelere yönelik saldırıların savaş suçu olduğuna vurgu yaptı.
Üye ülkelerin çatışma bölgelerinde sağlık ihtiyacına saygı göstermesi gerektiğini kaydeden Ban Ki Moon, sağlık tesisleri ve çalışanlarının da korunması gerektiğini kaydetti. Genel Sekreter, saldırıların sorumlularının yakalanıp yargılanmasını da istedi.
Kerry Lavrov ile telefonda görüştü
Buarada Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Halep'teki son durumu görüştü. Kerry, hastanelerle altyapıya yönelik Rus ve Şam saldırılarından duyduğu endişeyi dile getirdi. Kerry görüşmede, Washington ve müttefiklerinin hastanelere, altyapıya yönelik saldırılardan, yerleşim bölgelerinde gelişmiş bombalar kullanmaktan Rusya'yı sorumlu tuttuğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı bu saldırıların durmasının ve insani yardımın Halep'e ulaşmasının sorumluluğunun Rusya'da olduğunu da kaydetti. Kerry Lavrov'a Rusya'nın Halep'e yönelik saldırılarını durdurmaması halinde aşırılarla mücadele için Amerika'yla Rusya'nın ortak merkez kurması yönündeki çalışmaları da askıya aldığını bildirdi.