Suriye ordusu, başkent Şam yakınlarına İsrail savaş uçaklarının füze saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı. Çarşamba sabahı fırlatılan füzeler, Şam yakınlarındaki Sabura'ya isabet etti. Açıklamada, İsrail savaş uçaklarının ateş açtığı anda Lübnan hava sahasında olduğu belirtildi.



Halep'ten kaçıyorlar, sayı 50 bini aştı
Suriye'nin kuzeyindeki Halep'te rejim birlikleri ile muhalifler kıyasıya çarpışıyor. Geçen hafta sonundan bu yana muhaliflerin elindeki bölgelerin yarısına yakın bölümünü alan rejim, Rusya'nın hava desteğiyle ilerliyor. Kurtarma görevlileri, topçu saldırıları sonucu bugün en az 45 kişinin öldüğünü bildiriyor.




Birleşmiş Milletler çatışmaların ortasında kalan siviller için acil yardım çağrısı yaptı, son birkaç günde evlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin sayısında büyük bir artış oldu.


Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yerinden olan sivillerin sayısının 50 bini aştığını duyurdu. Yollara düşen binlerce kişi, hiçbir şeyleri olmadan aç susuz ortada kaldı.


Şam yönetimi, bazı sivillerin otobüslerle çatışma bölgelerinden alındığı fotoğrafları paylaştı ancak bu tablo insani dramı tam olarak yansıtmıyor. Halihazırda binlerce kişi evlerini terk etmiş durumda ve iç bölgelere doğru kaçıyor. Bazı aileler ise rejimin eline geçen çocuklarından haber alamadıklarını söylüyor.


Gece saatlerinde açıklama yapan Kızılhaç ise, rejimden Halep'teki sivillere ulaşılması için izin verilmesini istedi.


Rusya'dan açıklama
Rejimin en önemli destekçisi Rusya, bugün konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Savunma Bakanlığı açıklamasında, Halep'teki muhaliflerin yıl sonuna kadar tamamen çıkarılmasının umulduğu belirtildi.


Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Sergey Lavrov ve ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya geleceğini duyurdu.


ABD, rejimi sorumlu tuttu
Rusya'nın yanı sıra ABD'den de peş peşe Halep açıklamaları geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Hala bölgeye insani yardımlar ulaşmadı. Hala çok sayıda insan bölgeden ayrılmaktan da bölgede kalmaktan da korkuyor. Yolda başlarına bir şey geleceği korkusuyla bölgeden ayrılamıyorlar. Evleri bombardıman altında olduğu için ise ayrılmaktan korkuyorlar" dedi.


Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook ise, Halep'teki kuşatmanın derinleşmesinden endişe duyduklarını belirterek "Halep'te gördüğümüz şey bir trajedidir" ifadesini kullandı. "Olanları televizyon ekranından izleyip bir şey yapmamak mümkün değil" diyen Pentagon sözcüsü, ancak önceliklerinin IŞİD'le savaş olduğunu vurgulayarak askeri bir eyleme girişmeyeceklerinin altını çizdi.


Sözcü Cook, ortaya çıkan felaketten Şam rejimini sorumlu tuttu.


2012 yazından bu yana ikiye bölünmüş halde olan Halep'te, doğuyu muhalifler, batıyı ise rejim güçleri kontrol ediyordu. Rusya'nın desteğiyle son aylarda saldırılarını artıran Şam rejimi, pazartesi itibariyle en önemli kazanımını elde etti ve muhaliflerin elindeki bölgelerin üçte birini aldı. Moskova, dün yaptığı açıklamada Halep'in doğusunun yarısını aldıklarını ilan etmişti.