Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, piskoposlara yönelik kaleme aldığı "Evangelii Gaudium" isimli apostolik çağrısında, gerçek İslam ve Kur'an-ı Kerim'in şiddete karşı olduğunu belirtti.

İLK KEZ KALEME ALDI

Papa Franciscus'un kendisinin ilk kez kaleme aldığı "Evangelii Gaudium (İncil'e inanmanın coşkusu) başlıklı piskoposlara yönelik apostolik çağrısı bugün yayımlandı. Apostolik çağrı Papa tarafından temsilen bir piskoposa veriliyor ardından da dünya genelindeki tüm Katolik kilisesi piskoposlarına gönderiliyor.

İSLAM'IN GERÇEK TANIMINI YAPTI

Köktendinci şiddetin kendilerini endişelendirdiğini ancak İslam'ın gerçek müminlerinin nefret dolu genellemelere mahkum edilemeyeceğini belirten Papa, "Çünkü gerçek İslam ve Kuran'ın uygun yorumu şiddetin her türüne karşıdır" dedi. Papa, piskoposlara yaptığı çağrıda İslam'a inananların da Hz. İbrahim'in inancını benimsediklerini, aynı Hristiyanlar gibi tek bir Allah'a ve kıyamet gününde ona hesap vermeye inandığını dile getirdi.

"DİYALOG İÇİN KENDİ DİNİNİZİ ÖĞRENİN"

İslam ile diyaloğu geliştirmek için uygun bir eğitimin önemine dikkati çeken Papa, kendi dinlerini iyi öğrenmeleri gerektiğini böylece karşı tarafı daha iyi anlayıp, karşı tarafın bakış açılarını anlayabileceklerini, bunun da ortak bakış açısının ortaya çıkmasını sağlayabileceğini dile getirdi. Papa Franciscus göçmen konusunda, "Biz Hristiyanlar, bizim ülkelerimize gelen İslam'a inanan göçmenleri sayggıyla karşılamalıyız ki böylelikle İslam geleneğine sahip ülkelerin sayıgısına nail olmayı umuyor ve dua ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"NAÇİZANE BİR RİCAM VAR"

İslam ülkelerine de seslenen Papa, batıda İslam'a inananların yaşadığı ibadet özgürlüğünü örnek göstererek, bünyelerinde bulunan Hristiyanların, kendi dini gelenek ve göreneklerini yaşaması için naçizane bir şekilde ricada bulunduğunu belirtti. Ruhani lider, apostolik çağrısında ahlaki mali reform yapılması gerekliliğini ifade ederek, "Ahlakı gözardı etmeyen bir mali reform lazım. Paranın hükmettiği değil, kullanıldığı bir sistem lazım" dedi. "Evangelii Gaudium" apostolic çağrısı, Papa'nın tek başına kaleme aldığı ilk apostolic çağrı olma özelliğini taşıyor. Papa Franciscus, temmuz başında, daha önce yazımına Emerit Papa 16. Benediktus'un başladığı "Lumen Fidei (İmanın ışığı)" isimli genelgeyi tamamlayıp, yayımlamıştı.