Fransa ve İngiltere, Suriye'deki kuşatmanın bir an evvel sona ermesi çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, İngiliz mevkidaşı Boris Johnson'la Dışişleri Bakanlığında görüşerek öğle yemeği yedi.

Basına kapalı düzenlenen yemek sonrası kameralar karşısına geçen iki bakan, Brexit ve Suriye'deki son duruma ilişkin kısa bir açıklamada bulundu.

Johnson, bir kısmını Fransızca yaptığı konuşmasında, Fransa ile Brexit'e rağmen iyi ilişkilerini devam ettirmek istediklerini dile getirerek, "İngiltere'nin Brexit için oy vermesi, Avrupa'dan ayrılmak istediği manasına gelmiyor." dedi.

İngiltere'nin Fransa'yla dayanışmasının hala devam ettiğini söyleyen Boris Johson, her iki ülkenin ortak değerlerinin tehdit altında olduğunu ve buna cevaben yan yana duracaklarını ifade etti.

Johson, konuşmasında, Fransa'da hafta başında kilisede yaşanan ve bir papazın hayatını kaybettiği rehine krizine değinerek, DAEŞ'in İngiltere ve Fransa'nın ortak değerlerini hedef aldığını ve örgütün İslam'ı temsil etmediğini söyledi.

Jean-Marc Ayrault da DAEŞ'le mücadele için yalnızca ortak bir seferberliğin değil, aynı zamanda saldırıların toplumları ikiye bölmemesi konusunda çaba gösterilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Fransa'nın İngiltere ile iş birliğine devam edeceğinin garantisini veren Ayrault, iki ülkenin de endişelerinin ve isteklerinin aynı olduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan, Suriye'deki duruma ilişkin de görüş alışverişinde bulunan bakanlar, ülkede rejim güçleri ve müttefiklerin devam ettirdiği kuşatmanın acilen sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Özellikle Halep'teki duruma ilişkin konuşan iki bakan, bölgede barış görüşmelerinin devam ettirilmesinin imkansız olduğuna dikkati çekerek, Suriye'nin müttefiklerinin acilen Halep'teki operasyonlara son vermesi gerektiğini dile getirdi.

Ayrualt ve Johnson, Suriye'de bir çözüme varılması için Rusya'nın önemli bir ikna gücü olduğunun da altını çizdi.