Fransa'da yeni çalışma yasası protestoları kapsamında yaşanan akaryakıt sıkıntısı devam ederken ülke yeni bir grev dalgasıyla karşı karşıya.

Fransa Ulusal Pilot Sendikası tarafından yapılan açıklamada, yeni çalışma yasası protestoları kapsamında, haziranda havacılık sektöründe süresiz grevin oylandığını duyurdu. Grevin tam olarak ne zaman başlayacağı belirtilmedi.

Geçen hafta sivil havacılık sendikaları, 2-5 Haziran'da büyük bir greve çıkacaklarını duyurmuştu.

Öte yandan Fransa Ulusal Demiryolları (SCNF) da yarın geceden itibaren süresiz greve gideceklerini duyurmuştu.

ULAŞIM BÜYÜK SEKTEYE UĞRAYACAK

SCNF'nin grevleri 11 Temmuz'a kadar sürdürebilme yetkisi bulunuyor.

Grevlerle halihazırda benzin sıkıntısının yaşandığı Fransa'da hem havayolu hem de demiryolu ulaşımı büyük ölçüde sekteye uğrayacak.

AVRUPA ŞAMPİYONASI'NDA SIKINTI ÇEKİLEBİLİR

Ülkede, 10 Haziran'da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası için gelen turistlerin grev dalgasından yoğun şekilde etkileneceği belirtiliyor.

Mart sonundan beri sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği Fransa'da son bir haftada neredeyse hayatı felç etme noktasına kadar geldi.

BİRÇOK KENTTE KRİZ VAR

Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak çileye dönüşmüş, araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluştururken bazı bölgelerde araç başına yalnızca 20 litre benzin uygulamasına geçilmişti.

Ülkedeki benzin kıtlığı nedeniyle Fransa, stratejik rezervlerini kullanıma açmıştı.

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor.

Tasarı 8 Haziran'da Senato'nun önüne gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.