Fransa'da çok tartışılan çalışma yasa tasarısı, ülkenin birçok bölgesinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Sendikalar ve öğrenci derneklerinin destek verdiği protestolarda, göstericiler ve polis arasında arbede yaşandı. Paris'te 7, Nantes kentinde 5 ve Caen kentinde 6 gösterici gözaltına alındı. Polis, taşkınlık yapan göstericileri göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile dağıttı. Gösterilerin olduğu saatlerde, mecliste söz konusu tasarı ile ilgili muhalefet tarafından hükümet aleyhine sunulan gensoru tartışıldı.

TARTIŞMALI TASARI

Fransa'da işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı sendikalar tarafından "kazanılmış hakların geri alınması" olarak yorumlanıyor. Tasarıya göre, günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak,iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak.

Yasa tasarısı, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük olup çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalıştırılabilmesini öngörüyor.
Fransa'da göstericiler polisle çatıştı: 7 gözaltı