İngiliz Sunday Mirror’ın iddiasına göre; geniş ormanlarla çevrili Osve köyünde şimdiye dek 12 terörist eğitim aldı ve savaşmak için Suriye’ye gitti. Bu köyden çok sayıda insanın Suriye’ye gittiğini ve hâlâ gitmekte olduğunu söyleyen terör uzmanı Dzevaz Galijasevic, “Bazı mülkler için seçilen yer, görülmeden kimsenin ulaşmasının mümkün olmadığı bir tepede. Orada terör tehdidi olduğu çok açık. Çok büyük bir tehlike” diye konuştu. Güvenlik güçleri ise buranın Batı'ya yönelik saldırılarda üs olarak kullanabileceğini düşünüyor.  

ORMANLIK ALANDAN SİLAH SESLERİ GELİYOR

Patrick Hill ve Ed Wight imzalı haberde, Osve köyünün GPS ile bulunamadığı ve sadece sarp yollardan araçla ulaşılabildiği belirtildi. Köyden arazi alanlar arasında, 1990’larda Bosna’dan kaçıp Avustralya’ya yerleşen IŞİD destekçisi Harun Mehicevic ile Jasin Rizvic, Osman Kekic ve İzet Hadzic’in de olduğu tahmin ediliyor. Adının gizli kalması kaydıyla İngiliz gazetecilere konuşan bir köylü, düzenli olarak ormanlık alandan silah sesleri duyduklarını söyledi.

Haberde, Bosna’nın Suriye’den gelip Türkiye üzerinden Yunanistan’a, oradan da Makedonya ve Sırbistan’a geçen radikal dinciler için uygun bir yer olduğu belirtiliyor. Öte yandan, 1990’larda yaşanan savaş nedeniyle Bosna’da silah ve başkaca teçhizat temin etmenin, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha kolay olduğu da öne sürüldü. 

İKİ YILDA 156 ERKEK, 36 KADIN SAVAŞA GİTTİ

Suriye’deki savaşın Bosna’ya etkisinin ele alındığı bir raporda, 2013 ve 2014 yılları arasında 156 Bosnalı erkeğin ve 36 kadının beraberindeki 25 çocukla birlikte Suriye’ye gittiği aktarılıyor. Geçen Ocak ayına kadar da 48 erkek ve üç kadının resmi olarak Bosna’ya döndüğü belirtiliyor. Sarajevo Üniversitesi’nde siyaset bilimi hocası Vlado Azinovic ve İslam uzmanı Muhammed Jusic, Bosna’nın bu tehditle baş etmek için yeterince iyi hazırlanmadığı görüşünde…