Bir ay önce acil olarak ameliyata alınan İsrail'in Eski Başbakanı ve binlerce Filistinlinin hayatını kaybettiği Sabra ve Şattila katliamlarının sorumlusu Ariel Şaron öldü.
85 yaşındaki Şaron, 4 Ocak 2006'da geçirdiği beyin kanamasının ardından komaya girmişti.


KASAP OLARAK ANILAN ARİEL ŞARON KİMDİR?

Emekli tümgeneral ve aynı zamanda ana muhalefet partisi olan Kadima Partisi'nin kurucusu olan Ariel Şaron 14 yaşında İsrail ordusuna girdi.

Ordu bünyesinde özel komando birliği kurarak ülke güvenliğinin korunmasında etkin görev aldı. Bu arada Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı.

Ariel Şaron daha 25 yaşındayken komutasnıdaki askerler ile yaptığı Kibya katliamında adını duyurdu. Kibya`da yıkılan evlerin sayısı 56 olarak tespit edildi. Aynı saldırıda ayrıca bir mescit, iki okul ve bir su deposu da yerle bir edildi. Bu katliama tanıklık eden Filistinlilerin aktadrdığına göre Şaron'un komutasındaki birlik Kibya'daki tüm evleri dinamitlerle patlattı ve evlerden çıkardıkları Filistinlileri kurşuna dizdi.


"HERKESİ ÖLDÜRÜN"

60 masum Filistinlinin öldüğü saldırı da Şaron'un komuta ettiği "101 timi" olarak anılan birliğe "herkesi öldürün" emri verdiği tarihciler tarafından iddia ediliyor.

İsrail Uluslararası Güvenlik Meclisi, 101 sayılı kararı çıkartarak, katliamı sadece kınamakla yetindi. Suçluların adalete sevkedilmesi isteği hayata geçirilemedi. 

1973 yılında İsrail yasama organı olan Knesset'e seçildikten bir yıl sonra istifa etti. O dönemlerde Başbakan olan İzak Rabin'in güvenlik danışmanlığını yaptı. 1982 yılında ise Savunma Bakanı oldu.

Savunma Bakanı olduğu ilk yıl, İsrail ordusuna Filistin mülteci kamplarını yerle bir etmeleri için emir verdi.

16 Eylül 1982'de, Şaron'un emri ile İsrail ordusunun açtığı yoldan ilerleyen aşırı sağcı Hıristiyan Falanjist milisler Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde bulunan Sabra ve Şatilla Filistin mülteci kamplarına İsrail ordusunun onayıyla ve gözetimi altında saldırarak çoğu kadın ve çocuk savunmasız binlerce Filistinliyi vahşice katletti...

Ariel Şaron komutasındaki İsrail ordusu "uluslararası sözleşme ile koruma altına alınmış" Sabra ve Şatilla kamplarını kuşatma altına alarak kamplardaki Filistinlilerin kaçmalarına engel oldu. Lübnanlı Falanjistler ise kendi denetimleri altındaki Sabra-Şatilla'da bulunan çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan kampın önce İsrail askerleri tarafından kuşatma altına alınmasına, daha sonra ise İsrail yanlısı aşırı sağcı Hıristiyan Falanjist milisler tarafından kamp sakinlerinin katledilmesine göz yumdu.


"ŞARON BİR KASAPTIR"

Gazeteci Robert Fisk, baskının hemen ertesinde olay yerinde gördüğü manzarayı, The Independent gazetesinde yazdığı bir makalede şöyle aktarmıştı: "18 Eylül 1982'de Sabra ve Şatilla kampında bulunanlar için Şaron, ardında şişmiş cesetler, tecavüz edilmiş, işkenceye uğramış ve sonra da katledilmiş kadınlar ve bebekler bırakan bir kasaptır. Olaydan 18 yıl sonra bugün bu caddelerde dolaşırken katliam manzaraları hala gözlerimin önünden gitmiş değil. Biraz ötede Sabra Camisi'ne giden yolda 90 yaşında, beyaz sakallı ve pijamalarıyla Nuri Bey'i görüyorum. Ölü bedeninin yanı başında yün başlığı ve bastonu duruyor. İlerideki dar sokakta yemek tencerelerinin yanında yatan iki kadın cesedi var… Cesedin birkaç metre ötesinde çürüdüğü için bedenleri morarmış, bir çöp gibi oraya fırlatılmış bebekler..."


RESMEN KATLİAMIN SORUMLUSU OLDU

Bu Katliamın dünyada büyük bir tepki yaratması sonucu İsrail, katliamı araştırmak üzere bir komisyon kurmak zorunda kalmış, komisyon Şubat 1983'te yayımladığı raporda, Falanjist milislerin lideri Eli Hubeyka'yı doğrudan, Ariel Şaron'u ise bireysel olarak sorumlu tutmuştur. Katliamdan sorumlu olan Ariel Şaron artık "Beyrut kasabı" olarak anılmaya başlanmış ve savunma bakanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı.

Ancak Şaron'un İsrail'deki siyasi popülerliği bu acı olayla son bulmadı Şaron bu olaydan sonra da hükümetin bir parçası olmaya devam etmiş, 2001 yılında ise İsrail başbakanlığı görevine gelmiştir.

Katliamdan otobiyografisinde bahseden Şaron bazı emirleri söylediğini kabul etti ve bu emirleri "hata" olarak niteledi. 


HAREM ÜŞ-ŞERİF ZİYARETİ İKİNCİ İNTİFADA'NIN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ

Şaron'un 2000 yılında Kudüs'te Harem üş-Şerif'e yaptığı ziyaret ise Eylül 2000 sonlarında başlayıp, 2005'te biten, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki şiddetin arttığı, ikinci Filistinli ayaklanması olan İkinci İntifada'nın fitilini ateşledi. Şaron'un tahrikiyle başlayan olaylar 2005 yılına kadar 5 binden fazla Filistinlinin hayatına mal oldu. 

Ariel Şaron Mart 2001 tarihinden Nisan 2006 tarihine kadar İsrail'in başbakanlığını yaptı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde 38 yıllık askeri işgali ise yine Şaron'un başbakanlığı döneminde 2005 yılında son buldu.

Filistin sorununa gençliğine göre daha ılımlı bir yaklaşım sergiledi. 2004 yılında İsrail'in Filistinlilerle anlaşma masasına oturmadan tek taraflı bir şekilde Gazze'den geri çekilmesine karar verdi. Bu karar Ariel Şaron'un başkanı olduğu Likud Partisi'nde özellikle eski başbakan Benjamin Netanyahu'nun liderliğindeki bir grubun muhalefetine yol açtı.

Bunun üzerine Ariel Şaron kendisiyle aynı görüşteki bir grup siyasetçiyle birlikte Likud'dan ayrılarak Kadima Partisi'ni kurdu.

2006'da beyin kanaması geçirdiği güne kadar Başbakanlık görevinde kaldı.