Fransız Le Monde gazetesi, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Pazartesi günü Nantes'da, bir sürücünün kamyonetini Noel pazarında yayaların üzerine sürmesi sonucunda yaralanan 11 kişiden birinin hayatını kaybettiğini söylediğini duyurdu. Hollande, halka paniğe kapılmayın çağrısı yaptı. Eyfel Kulesi çevresi ve Champs-Elysees bulvarına 1080 komando yerleştirildi.

Eyfel çevresinde komando devriyesi

Fransız yetkililer olayın 'terör saldırısı' olmadığını, sürücünün alkollü olduğu ve psikolojik sorunları bulunduğu açıklamıştı.  Buna hemen hemen benzer bir başka olay ise bir gün önce Dijon kentinde yaşandı.  Pazar günkü olayda yine bir sürücü aracını yayaların üzerine sürmüş ve 11 kişi yaralanmıştı. Gazetecilere konuşan Dijon Savcısı Marie-Christine Tarrare saldırganın 157 kez psikiyatri terapisi gördüğünü analtırken, "Polise 'Birden Çeçenistan'daki çocuklara empati duydum' demiş. Ayrıca cesaret kazanmak için Allah-u Ekber diye bağırmış" açıklamasını yaptı.  

Haftasonundan bu yana Fransa'da korkuya neden olaylar sadece bu ikisi değildi. Cumartesi günü de Joue-les-Tours kentinde karakola giren bir kişi üç polis memurunu bıçakla yaralamıştı. İddiaya göre bu olayda da saldırgan "Allahu ekber" diye bağırdı. Saldırgan polisler tarafından vurularak öldürülmüştü.

Kalabalık bölgelerde yoğun güvenlik
Bölge savcılıkları, üç olayın birbiriyle herhangi bir bağlantısı bulunmadığını, olayların 'terör' niteliği taşımadığını belirtiyor. Ancak ülkede güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Fransa Başbakanı Manuel Valls Noel sezonu güvenlik konusunda hassas davranılacağını bildirdi.

Valls, güvenlik önlemlerinin özellikle alışveriş merkezleri, tren garları, toplu taşıma araçları ve şehir merkezlerinde yoğunlaştığını bildirdi.
Ülkenin en turistik noktası olan başkent Paris'teki Eyfel Kulesi çevresinde komandolar devriye geziyor. Ünlü Champs-Elysees Bulvarına da 300 civarında takviye asker gönderildi.
IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyona verdiği hava kuvvetleriyle desteği nedeniyle saldırı tehditleriyle karşı karşıya olan Fransa, hali hazırda ülkede üst düzey güvenlik alarmındaydı.
Başbakan Valls, Fransa'nın bu zamana kadar bu denli 'terör tehdidi' yaşamadığını belirtmişti.

Kaynak: Reuters, AFP, Le Monde