Atlantik Konseyi üyelerinden Farkas, ABD liderliğindeki koalisyonun bu anı iyi değerlendirerek Esad ve müttefikleri üzerinde baskı kurmasını istedi. “Kenara çekilip seyirci kalamayız” diyen Farkas,Suriye’de güvenli bölge kurulması çağrısı yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün Kremlin'de düzenlediği basın toplantısında sürpriz bir çıkış yaparak, Suriye'deki misyonlarını büyük oranda gerçekleştirdiklerini ve askeri birliklerini Suriye'den çekme emri verdiğini söyledi. Putin, geride bırakacakları askeri unsurların boyutunun ne olacağı konusunda bilgi vermezken, Himeymim Hava Üssü ile Tartus Deniz Üssü'nde asker bulundurmaya, buraları karadan ve denizden korumaya devam edecekleri belirtti. Su-24 bombardıman uçakları ve S-25 avcı uçakları ile Su-34 avcı bombardıman uçaklarının bir bölümü dün Irak ve İran üzerinden Voronez'deki Rus askeri üssüne vardı.

FIRSATI DEĞERLENDİR

S-400 karadan havaya füzelerinin geri çekilmeyeceği de bildirildi. Öte yandan Atlantic Konseyi uzmanı ve ABD Savunma Bakanlığı Rusya, Ukrayna veAvrasya'dan sorumlu eski müsteşar yardımcısı Evelyn N. Farkas, Rusya'nın şaşırtıcı çekilme kararının ardından “Kenara çekilip seyirci kalamayız. ABD liderliğindeki koalisyon bu anı iyi değerlendirmeli ve Esed 'le müttefikleri üzerindeki baskısını artırmalı” dedi.

RUSYA VE İRAN'I CAYDIRMALI

Farkas, yazısında şu ifadeleri kullandı. "Rusya ve İran'ı, Esed'e destek vermeleri halinde çeşitli yaptırımlarla karşılaşacakları yönünde bir tehditle caydırmalıyız. Bu yaptırımları sadece ABD, AB ve Japonya gibi ülkeler olarak uygulamanın yanı sıra, Türkiye'nin ve ABD müttefiklerinin de uygulamasını sağlamalıyız. Muhaliflere askeri yardımımızı artırarak ve gelecekte yardımlarımızın devam edeceği sinyalini vererek, Suriye'de bir güvenli insani bölge kurmalıyız. Gelecekte Suriye'ye yeni bir Rus müdahalesinin önünü tıkamalıyız.

SAMALİYETİ AĞIRDI

Askeri uzmanlardan Anatoli Hramçihin “Putin'in Suriye'ye girmekteki başlıca amacı Rusya'nın prestijini sağlamak ve Batı'yı kendisiyle eşit şartlarda konuşmaya zorlamaktı. Bu amaç yerine getirildi” dedi. Bu arada pek çok analist, Rusya'nın yaşadığı ekonomik darboğazda operasyon maliyetinin dayanılmaz bir noktaya vardığı yorumunu yapıyor.

UKRAYNA'YA KANLI BAHAR

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı John McCain “Rusya'nın kaynaklarını ve dikkatini başka yerlere çevirmesiyle de korkarım ki Ukrayna'ya kanlı bir bahar daha geliyor” dedi. Carnegie Moskova Enstitüsü'nden Aleksey Maleşenko, “Bu karar, yarım saatte alınmamıştır. ABD ile müzakerelerde de sinyali verilmiş olabilir” dedi.

Kaynak : Yenişafak