ABD'nin Türkiye sınırında sınır koruma güçleri oluşturma kararı almasına Rusya'nın sert çıkışının ardından bir tepki de Suriye'den geldi. Esed rejiminin haber ajansı SANA, dışişleri bakanlığından bir kaynağın, ABD'li yetkililerin PYD/PKK'yı ordulaştırma planını kınadığını duyurdu. Haberde, ABD'nin tutumunun Suriye'nin egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğüne karşı açık bir saldırı olduğu belirtildi.

SURİYE ORDUSU SON VERMEYE KARARLIDIR: Suriye yönetimi "Suriye ordusu, ülkedeki herhangi bir ABD ve onun araçlarının varlığına son vermeye kararlıdır" ifadesi kullanıldı.

PYD'YE "HAİN" TEPKİSİ: ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PYD/PKK'yı ordulaştırma planına tepki göstererek örgüt için "hain" nitelemesini yapıldı. Resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan adı açıklanmayan bir yetkili, "Amerikan yönetiminin yaptığı şey ülkeleri parçalamak ve krize yönelik çözümleri engellemek için bölgedeki yıkıcı politikası bağlamında ortaya çıkıyor" dedi.

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun Sözcüsü Albay Ryan Dillon, dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Koalisyon yeni 'Suriye Sınır Güvenlik Gücü' kurmak üzere (PYD/PKK'nın paravanı) Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) ile ortak çalışmaktadır." ifadelerini kullanmıştı.
AA, 9 Ocak'ta yayınlanan haberinde ABD ve terör örgütünün söz konusu planını açığa çıkarmıştı.


Rusya'dan ABD'ye terör ordusu tepkisi!

İç savaşın başından bu yana aralarında büyük çaplı çatışmaya yaşamayan PYD/PKK ve Esed rejiminin halen birçok alanda iş birliği yaptığı biliniyor. Petrol sahalarını birlikte koruyan ve çıkan petrolü paylaşan taraflar, ortak askeri eğitim ve operasyonlar düzenliyor.

Yaklaşık 185 bin kilometrekareyi kaplayan Suriye topraklarının dörtte birini PYD/PKK işgal ediyor. Rejimin dışişleri bakanı Velid Muallim, 26 Eylül 2017'de de PYD/PKK ile özerklik isteğinin müzakere edilebileceğini açıklamıştı ancak rejim istihbaratı ile örgütün geçen yılın ekim ayındaki müzakerelerinde anlaşmaya varılamamıştı. Son olarak, taraflar Halep kent merkezinde örgütün işgalindeki bazı mahallelerin idare ve güvenliğini koordine etme konusunda anlaşmıştı.