Suriye’de iç savaşın başladığı günden beri ülke dışına çıkmayan Esed, geçtiğimiz gün Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Tüm dünyada geniş yankı yapan buluşmadan sonra bir sürpriz görüşme daha yaşanacağı belirtildi.

İranlı gazeteci Mehdi Mahmudi’nin, Dışişleri Bakanlığı’na dayandırdığı bilgiye göre Esed çok yakında İran’ın başkenti Tahran’ı ziyaret edecek. 

RUSYA'DAN SONRA İRAN'DA DESTEĞİNİ YİNELEYECEK

Twitter hesabından açıklama yapan İranlı gazeteci ‘’Dışişleri Bakanlığı Suriye lideri Esed’in çok yakında Tahran’a geleceğini doğruladı’’ ifadelerini kullandı. Pazar günü gerçekleşmesi planlanan görüşmede İran’ın Esed’e yönelik desteğinin yineleneceği ve rejimin topraklarını geri kazanması için plan geliştirileceği belirtiliyor.

BİR YANDA DÖRTLÜ GÖRÜŞME, DİĞER YANDA İRAN ZİYARETİ

Esed’in İran’a gideceği haberlerinin, Viyana’da Suudi Arabistan, ABD, Rusya ve Türkiye’nin ‘Suriye’ ile ilgili yapacağı dörtlü görüşme sırasında ortaya çıkması ise dikkat çekti. Suriye’de ipleri eline almaya çalışan Rusya’nın önerisi bir buçuk yıllık bir Esed’li geçiş süreciydi. Bu sürede başkanlık seçimleri de yapılacak. Türkiye bu öneriye şartlı destek verdiğini açıklarken, Suudi Arabistan ‘Esed’in bir an önce’ inmesini istiyor. Geçtiğimiz gün Suud Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, ülkesinin Suriye politikasının değişmediğini ve Esed’in kalıcı olmasını istemediğini tekrarladı.