Suriye’nin Lazkiye kentinde trafikte tartıştığı Albay Hesan Şeyhi’yi öldüren Esed’in amcasının oğlu Süleyman Hilal Esed gözaltına alındı.

Lazkiye'de bir grup gösterici Esed ailesi tarafından öldürülen Nusayri albay için kent merkezinde gösteriler düzenleyerek Süleyman'ın yargılanıp idam edilmesini talep etmişti.
Esed gibi Nusayri mezhebine mensup Suriyelilerin yoğun olduğu kentte aktivistler, ordu erleri ve subayları mevzilerini terk etmeye ve protestolara katılmaya davet etti. Süleyman Esed cezalandırılana kadar askeri emirlerin yerine getirilmemesi gerektiğini savundular.
Olayların artmasıyla birlikte Lazkiye sokaklarında Esed ailesine mensup kişilerin dolaşmadığı bilgisi geldi. Bir kısmı tepkilerden uzaklaşmak için şehir dışına kaçarken bir kısmı evlerine sığındı.

ESED AİLESİNE TEHDİT: TÜM SKANDALLARI AÇIKLARIM

Albayın katili Süleyman Esed’in annesi Fatıma Mesud Esed’in ise kocasının ailesine sığındığı belirtildi. Anne Fatıma’nın muhalifler tarafından öldürülen kocası Hilal Esed rejim ordusunda görevliydi.

Oğlunun idamı gündeme gelen Fatıma Esed, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada oğlunun ‘neden kurban edildiğini’ ve idamın gerçekleşmesi durumunda ailedeki herkesin ‘skandallarını’ ortaya dökme tehdidinde bulundu. Katilin annesine göre Esed ailesine mensup kişilerin kendi içlerinde karıştığı adam öldürme, tecavüz, ihanet gibi cürümleri bulunan birçok kişi var. Fatıma Esed’in açıklamasından sonra rejimin ne yapacağı merak konusu. 

Aileye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fatıma Esed, oğlunun öldürdüğü albay Hasan Şeyhi’nin ailesinden özür de diledi.

ESED ZOR DURUMDA KALDI

Bir yandan öldürülen albayın bulunduğu kentin tepkisi, diğer yandan Süleyman Esed’in annesinin ‘skandalları açıklayacağım’ tehdidi kararı verecek olan eli kanlı lider Beşşar Esed’i zor durumda bıraktı. Bölgeden gelen bilgiye göre Esed aile meclisini acil bir şekilde topladı ve en iyi karar verilmesi için istişarelerde bulundu. Ancak aile içinde de bu konuda bir ayrım söz konusu. Bir kısım idam edilsin derken, diğer kısım alternatif bir yol bulma arayışında.

Açıklama sonrası telefonunu kapatan ve kayıplara karışan Fatıma Esed’in tehdidi ve Lazkiye-Şam halkının idam beklentisi sonrası Esed ailesinden herhangi birinin şimdilik dışarı çıkması yasaklandı.