Avrupa’ya gidecek Türk vatandaşlarına haziran ayından itibaren vize muafiyeti sağlanması konusu Avrupa Birliği (AB) içerisinde krize dönüştü. AB'deki kriz Türkiye'ye vize muafiyetinin görüşüleceği çarşamba günkü Avrupa Parlamentosu (AP) toplantısıyla başladı. AP Başkanı Martin Schulz, "Türkiye 72 kriter arasında yer alan 'Terörle Mücadele Kanunu'nu değiştirmeye yanaşmıyor. Değişiklik yoksa vize de yok" dedi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'ye rest çekerek, "Öyleyse siz yolunuza biz yolumuza" dedi. AB Bakanı Volkan Bozkır da, Schulz'a "O zaman vize yoksa mülteci anlaşması da yok" diye tepki gösterdi.
JUNCKER İYİCE GERDİ
Ankara-Brüksel arasındaki gerilim bir anda arttı. Ankara geri adım atmazken, dün AB'den Türkiye'ye bir tehdit daha geldi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Terörle Mücadele Kanunu'nun değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Şartların yerine getirilmesine değer veriyoruz, yoksa Türkiye ile AB arasındaki anlaşma gerçekleşmeyecek. Kriterimiz belli, Terörle Mücadele Kanunu değişmeli. Eğer Sayın Erdoğan, Türkleri Avrupa'ya serbest seyahat etme hakkından esirgemeye karar verirse bunu  açıklamak zorunda. Bu benim problemim olmayacak, bu onun problemi olacak" dedi. 
SÖZCÜ BAŞKANI YALANLADI
Juncker'in yaptığı bu açıklamalara AB Komisyonu'nun merkezi Brüksel'den yalanlama geldi. Üstelik yalanlamayı yapan Juncker'in Başsözcüsü Margaritis Schinas'tı. Schinas, Juncker'in sözlerinin aksine, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın 'ölmediğini', Brüksel'in hâlâ Türkiye'nin vizesiz AB’ye girme konusu ve göçmen politikaları üzerinde çalışıldığını söyledi. Schinas, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, kanunun değiştirilmeyeceğini net bir şekilde söyledi. Bu durumda Türkiye ile anlaşma bitti mi?" şeklindeki soruya, "Hayır" cevabını verdi. Schinas, Türk hükümetinin verdiği söz verdiğini ve birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Schinas, "Ankara'nın teröre getirdiği farklı tanımlama anlaşmayı sonlandırmaz" diyerek Juncker'i net dille yalanladı.

 AB BAKANI BOZKIR: Terör Kanunu değişmez

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye'nin Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize uygulamasının kaldırılması için çok çaba sarf ettiğini belirterek, "Biz 72 beklentiyi siyasi bir bakışla karşıladığımızı kesin olarak düşünüyoruz. Ancak eksik beklentiler olduğunun ifade edilmesi, bunların içinde de son 3 güne kadar hiçbir temasımızda dile getirilmeyen Terörle Mücadele Yasası'ndaki değişikliğin bu beklentiler içine dahil edilmesi süreci kritik noktaya getirdi. Terörle Mücadele Kanunu'ndaki bir değişiklik için Türkiye’de bir adım atma imkanına sahip değiliz. Dolayısıyla vizenin gerekirse kalkmaması pahasına Terörle Mücadele Kanunu'nda da bir değişiklik yapmayacağız" dedi.
Erdoğan'ın resti AB'nin içerisinde kriz çıkardı