Esad’ın bombaları arasında Halep’te sıkışan on binlerce sivilin tahliyesi için Türkiye yoğun bir arabuluculuk çalışması yürüttü. Başta Cumhurbaşkanlığı, MİT ve Dışişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü diplomasi trafiği Halep’te izlenecek yol haritasını belirledi. Ateşkesin hayata geçirilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhataplarıyla yaptığı görüşmeler önemli rol oynadı. 
Halep’teki kırılgan ateşkesin perde arkası da aydınlandı. Edinilen bilgilere göre, bu süreçte Rus ve Türk yetkililer çok yakın mesai yaptı. Türk Dışişleri ile Rus Dışişleri, Türk askeri ile Rus askerî yetkilileri ve iki ülkenin istihbarat yetkilileri ateşkes sürecinin öncesinde ve esnasında yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Türk ve Rus yetkililerin görüşmelerini değerlendiren bir yetkili “İki ülke birbirine güvenerek ve sözlerinin arkasında durarak hareket etti. Rusya zaman zaman Türkiye’ye verdiği sözleri tutmak için rejimi bile karşısına almayı göze aldı” yorumunu yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sivilin tahliyesi için Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte çalıştıklarını açıkladı. “Bir sonraki adım, Suriye genelinde tam bir ateşkes anlaşmasına ulaşmak” diyen Putin, “Silahlı muhalefetle Türkiye’nin arabuluculuğunda etkin şekilde görüşüyoruz” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Başkan Barack Obama da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde Halep’te ateşkese ulaşılması ve sivillerin şehri güvenli bir şekilde boşaltmasındaki çabaları için Erdoğan’a teşekkür etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel de Türkiye’nin sığınmacı politikasına övgüler yağdırdı. Merkel: “Türkiye bir şekilde terörizmden etkileniyor; hem PKK’dan hem de DAEŞ’ten. Türkiye dünyada gerçekten şu an yaşanabilecek en kötü şeyin yaşandığı Suriye’ye komşu. Halep’in Türk sınırına ne kadar yakın olduğunu görünce o zaman bunun ne anlama geldiği anlaşılır. Türkiye 3 milyon sığınmacıyla inanılmaz sorumluluk üstlendi ve tekrar insani yardımlar yapmaya hazır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’le yaptığı görüşmede, görüşmesinde insani drama dikkat çekmiş, Merkel de “50 milyon avroluk mali yardıma hazırız” demişti.
Erdoğan'ın çabaları meyvesini verdi