ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), terör örgütü DAEŞ'le mücadele kapsamında eğitilip silahlandırılan Yeni Suriyeli Güçler'e bağlı yaklaşık 70 kişinin Suriye'ye başarılı bir şekilde sevk edildiğini bildirdi. 

CENTCOM'dan yapılan yazılı açıklamada, koalisyonun desteğiyle Yeni Suriyeli Güçler'in, tecrübeli muhaliflerle DAEŞ'e karşı savaşmak üzere, silahları ve ekipmanlarıyla başarılı bir şekilde Suriye'ye tekrar giriş yaptığı kaydedildi.

Yeni Suriyeli Güçler'in bölgede savaşan Suriyeli Kürtler, Sünni Araplar ve diğer DAEŞ karşıtı güçlere katkı yapacağı belirtilen açıklamada, "Eğit-donat programından mezun olan Yeni Suriyeli Güçler, koalisyon güçleri tarafından yönetilmeyecek. Fakat DAEŞ'in gücünü azaltmak ve tamamen ortadan kaldırmak için koalisyon güçleri tarafından desteklenecek" ifadesi kullanıldı.

Suriyelilere yönelik eğit-donat programını Türkiye'nin yanı sıra Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan'da yapmayı planlayan ABD, ilkbahar aylarında başlanan programla her yıl yaklaşık 5 bin ılımlı muhalifi eğitmeyi planlıyordu ancak programdan mezun olanların sayısı hedeflerin çok gerisinde kalmış durumda.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da bu programa katılanlara aylık 250-400 dolar maaş verileceğini duyurmasına rağmen, eğitilecek muhaliflerin sayısının azlığı ve programın hedefleri doğrultusunda ilerleyememesi ABD Kongre üyelerince eleştiriliyor.