Germanwings uçağıyla ilgili 8 dakikalık irtifa kaybı gizemini korurken, ilk incelemeler kokpit camının çatlamış olabileceğini gösterdi. Bu da pilotların oksijensiz kalarak bilinçlerini yitirdiği ''hipoksi'' durumuna işaret ediyor
Fransız Alpleri’ne çakılan Airbus A320-200 model uçakta hayatını kaybeden 150 kişinin neden öldüğü konusundaki sır perdesi halen aralanmış değil. Pilotların 8 dakika boyunca neden uçağı hızla alçalttığı ve kuleye bilgi vermedikleri konusu gizemini koruyor.

Fransız Sivil Havacılık Dairesi, ''Kule pilotlarla defalarca iletişime geçmeye çalışmış ancak yanıt alamamış. Bunun üzerine acil durum ilan etmiş. Uçaktan tek bir acil durum sinyali bile almadılar'' açıklaması yapınca olay daha da gizemli bir hal aldı. İnternette profesyonel yolcu uçağı pilotlarının tartıştığı forumlarda ve medyaya bilgi veren havacılık uzmanlarının aklında kazanın en güçlü olasılığı olarak ''hipoksi'' durumu yer alıyor. 

HİPOKSİ NEDİR?
Beden dokularında oksijen oranının azalması sonucu oluşuyor. 2750 metrede (9 bin feet) baş ağrısı, baş dönmesi, dikkat toplayamama,  4570 metrenin (15 bin feet) üstünde yargılama yeteneği bozuluyor.  6400-7000 metre (23 bin feet) arasında bilinç yitimi ortaya çıkıyor.

Kazayla ilgili en güçlü senaryo şu şekilde:

* Saat 10:01’de kalkan uçak, 10:27’de sorunsuz bir şekilde uçuş irtifası olan 38 bin feet’e ulaştı.
* 3 dakika sonra bir nedenle (ön camın çatlaması vs) kabin basıncında ani bir düşüş oldu. Oksijen bitmeden pilotun derhal uçağı rahat nefes alınıp verilecek 10 bin feet’e indirmesi gerekiyordu.
* Pilotlar bunun için hızla manevra yapsa da oksijen azlığından bilinçlerini yitirdi. Hipoksi durumu nedeniyle etraflarında olup biteni anlamaz hale geldiler. Bu nedenle acil durum sinyali göndermeye gerek duymadılar.
* Uçak, 10 bin feet’in de altına indi ve 6 bin 800 feet’te Alpler’e çakıldı.

TEK PARÇA CESET YOK
Arama kurtarma ekiplerini en çok dehşete düşüren gerçek, tek bir yolcunun bile naaşını sağlam halde bulamamak oldu. Tepeye 700 kilometre hızla çarptığı tahmin edilen uçağın içindeki jet yakıtıyla birlikte patlayarak on binlerce parçaya ayrıldığı belirtiliyor. Bulunan ceset parçalarına DNA testi yapılarak kimlik belirleme çalışması yapılacak. Bunun da haftalar, hatta aylar sürebileceği belirtiliyor.

KARA KUTU BU HALE GELMİŞ
Fransız arama kurtarma ekipleri 300 itfaiyeci ve 300 polisle birlikte 4 hektarlık alana yayılan enkaz parçaları arasında faaliyetlerini dün de sürdürdü. Uçağın kara kutularından biri kaza günü bulunmuştu. Ancak basına verilen fotoğraflarda pilotların kokpit konuşmalarını kaydeden kara kutunun çok ağır hasar gördüğü anlaşılıyor.

Kara kutu incelenmek üzere Paris’e gönderildi ve içinden veriler elde edildi. Daha kritik olan diğer kara kutu daha da hasarlı bütün kayıtları içeren hafıza kartı da kayıp.

UÇAK BM GİBİYMİŞ
Kazada hayatını kaybedenlerin kimlikleri de yavaş yavaş açığa çıkıyor. Olayda dünyaca ünlü iki opera sanatçısının da Barcelona’daki gösteri sonrası Almanya’ya dönerken hayatlarını kaybettiği ortaya çıktı.

İspanyol Maria Radner eşi ve oğlu ile hayata veda ederken Kazak bas bariton Oleg Brjak da Wagner’in Siegfried eserini seslendirdikten sonra hayatını kaybetti.
İşte ölenlerin ülkelere göre dağılımı: - Almanya: 77 - İspanya: 35 -ABD: 2 - Avustralya: 2 - Japonya: 2 - Kolombiya: 2 - Venezuela: 2 - Arjantin: 2 - Fas: 2 - Meksika: 2 - İran: 2 - İngiltere: 1 - Hollanda: 1 - Kazakistan: 1 -Danimarka: 1 - Belçika: 1 - İsrail: 1 - Türkiye: 1 -  Diğer: 13