Doğu Halep'te konvoy otobüslerinin kalktığı noktada patlama oldu. Patlamanın ardından tahliyeler durdu, tahliye operasyonu askıya alındı. Olayın ardından konuşan Suriyeli yetkili "Engellemeler nedeniyle tahliye operasyonu askıya alındı." dedi.
ÜST DÜZEY TÜR YETKİLİ "SALDIRI YOK" DEMİŞTİ
Saldırıdan hemen önce ise bölgedeki son durum hakkında konuşan üst düzey bir Türk yetkili, "Halep'ten hareket eden konvoylara yeni bir saldırı olmadı. Güvenliği Ruslar sağlıyor. Sınırın Suriye tarafında 2 kamp bölgesi belirlendi. Kapasite 80 bin kişi olacak." demişti.
4 PATLAMA OLDU
Olay yerindeki görgü tanıklarının aktardığı bilgiye göre otobüslerin kalktığı noktada 4 patlama meydana geldi.



 Suriye'de Halep'in doğusundan sivil ve muhaliflerin tahliyesi başladı. Otobüs ve ambulanslar, dün sabah saatlerinde harekete geçti. Ancak konvoya Şii milislerin ateş açması üzerine üzerine ölenler ve yaralananlar oldu. 

Saldırı sonrası geri dönen konvoy, saatler sonra yeniden hareket etti. 20 otobüs ve 10 ambulans ile sivil ve muhaliflerin Halep'ten tahliyesi başladı. 

Çalışmalara Türk Kızılayı ambulansları da katıldı. Operasyon insansız hava araçlarıyla havadan takip edildi. Rusya, ilk aşamada 5 bin muhalif ve ailelerinin Halep'in doğusundan tahliye edileceğini duyurdu. Birleşmiş Milletler, Moskova yönetiminden tahliye edilenlerin güvenliğini garanti etmesini istedi. Kızılhaç ise 200 yaralının Halep'ten tahliyesinin başladığını duyurdu. 

17 otobüslük konvoya Ramusah kontrol noktasında Kızılhaç yetkilileri katıldı. Bu noktada konvoyu engellemek isteyen rejim yanlıları taşlı saldırıda bulundu.

Konvoy, rejim kontrolündeki 4 kilometrelik alanı geride bırakarak, Halep'in batı kırsalında muhaliflerin denetimindeki bölgeye ulaştı. Esad rejiminin savaş uçakları ile İran komutasındaki Şii milislerin Doğu Halep'ten yola çıkan ilk tahliye konvoyunun güzergahında yer alan Raşidin bölgesine saldırdığı bildirildi. Halep'ten tahliye edilen 15 yaralı Hatay'da tedavi altına alındı. Cilvegözü Sınır Kapısı'na getirilen yaralılar burada bekletilen ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Reyhanlı ve Antakya Devlet Hastanesi ile Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi’ne götürülen yaralılar tedaviye alındı. Yaralılardan birçoğunun durumunun ağır olduğu belirtiliyor.

Twitter'dan açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 16 otobüs ve 8 minibüs'ten oluşan konvoyun Doğu Halep'ten yola çıktığını söyledi. Çavuşoğlu, Halep'ten hareket eden ikinci konvoyun ise Özgür Suriye Ordusu kontrolündeki güvenli bölgeye ulaştığını duyurdu. Konvoyda bin 198 sivilin bulunduğunu da belirten Çavuşoğlu, bunlardan 577'sinin erkek, 320'sinin kadın ve 301'nin çocuklardan oluştuğunu vurguladı. Dışişleri Bakanı, "Gayretlerimiz ve takibimiz aralıksız sürüyor" dedi.
Halep'ten gerçekleşen ilk tahliye konvoyunda bin 150 kişi bulunuyordu, son tahliye ile bu rakam iki bin 348 kişiye ulaştı. Suriye ordusu, geçen ay başlattığı operasyonla muhaliflerin kontrolündeki mahallleri ele geçirdi. Sivillerin iki ateş arasında kalmasıyla Halep büyük bir insanlık dramına sahne oldu