Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde sık sık yaşanan elektrik kesintilerini protesto eden bir grup, şehir merkezinde bulunan TEDAŞ binasını kullanılmaz hale getirdi. 45 derecelik sıcaklığa rağmen iki gündür elektriklerin kesik olduğunu belirten vatandaşlar, binanın içinde bulunan bilgisayar, masa, sandalye, dosya ve bilgisayarları sokağa çıkararak ateşe verdi.

Diyarbakır-Mardin karayolunu trafiğe kapatan öfkeli vatandaşlar, TEDAŞ’a ait kamyonetleri de taşlayarak harap hale getirdi.

İlçenin içinden geçen Mardin-Diyarbakır karayolunu trafiğe kapatan vatandaşlar ateş yakarak araçların geçişine izin vermedi. Uzun kuyrukların oluştuğu ana yolda, vatandaşlar elektrik verilene kadar yolu açmayacaklarını belirtti. Sabah saatlerinde TEDAŞ yetkilileri, emniyet ve jandarmayla görüşen vatandaşlar, elektriğin ilçe ve köylere verilmesi konusunda bir sonuç alamadı.

TEDAŞ yetkililerinden ikinci bir emre kadar elektrik verilmeyeceği bilgisini aldıklarını belirten vatandaşlar, buna tepki gösterdiklerini getirdi. Diyarbakır-Mardin karayolu yanı sıra ilçe merkezinde caddelerin ortasına bariyerler kurarak yolu kapatan vatandaşlar, aşırı sıcaklarda, Ramazan’da elektriksiz perişan olduklarını dile getirdi. Elektrik olmadığı için su sıkıntısı yaşandığını anlatan vatandaşlar, yetkililere sorunu çözmeleri için çağrıda bulundu.

İlçede Barış Apartmanı’nda bulunan kurumun binasına gelen vatandaşlar, binanın bulunduğu caddeyi trafiğe kapattı.

TEDAŞ Çınar İlçe Başmüdürlüğü binasına giren bir grup, binanın içinde ne varsa sokağa çıkarıp ateşe verdi. Öfkeli grup, binanın içindeki dolaplarda bulunan binlerce elektrik faturası, borç ve alacak senetleri ile çok sayıda farklı belgeleri yaktı. Camlarını kıran grup, binanın ikinci katında bulunan bilgisayarları da caddeyi indirip ateşe verdi. Bina sakinlerinin ve itfaiyenin müdahalesiyle yangın söndürüldü ancak bina kullanılamaz hale geldi.

Diyarbakır’da kaçak oranı yüzde 75

Bölgenin elektrik dağıtımını gerçekleştiren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) verilerine göre Diyarbakır, Batman, Siirt, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak'ta kaçak-kayıp oranı yüzde 75 seviyesinde. Bu bölgeden tahsil edilemeyen elektrik faturaları mevcut sistemde 35 milyon elektrik abonesine bölüştürülüyor. Bu yüzden aboneler her yıl 140 lira fazla ödemek zorunda kalıyor.