PKK çizgisindeki YPG, YPJ ile Süryani Askeri Konseyi, Burkan El Fırat, Suwar El Reqa, Şems El Şemal, Lîwa El Selçuki, El Cezire Tugayları gibi gruplar ortak basın açıklamasıyla ‘Demokratik Suriye Ordusu Güçleri’ adı altında birleştiklerini duyurdu.
 
Açıklamayı Senadîd güçleri sorumlusu Şêx Bender Himêdî El Deham, Haseke kentinde düzenlenen ve iki saat süren toplantının ardından yaptı.


 

Deham, “Demokratik Suriye Güçleri’nin kuruluşuna katılan tüm güçler, geleceğin Suriye’sinin doğuşunu müjdelemektedir" dedi. Toplantıya Arap, Kürt, Süryani, Asuri ve Türkmen temsilcilerin katıldığını söyleyen Deham, “Temel amacımız Suriye halklarına karşı savaşan güçlere ve en başta da DAİŞ’a (IŞİD) karşı savaşmaktır. Uluslararası koalisyon güçlerine bizlere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyor, uluslararası güçleri bizlere desteğini sürdürmeye çağırıyoruz” dedi. Deham toplantı sonunda Birleşik Askeri Meclis kurduklarını söyledi.
 
PYD'YE GİDEN SİLAHLAR TÜRKİYE'NİN TEPKİSİNİ ÇEKTİ
 
ABD'nin kısa süre önce ağırlıkla PYD kontrolünde olan Haseke'ye 50 ton silah ve cephane indirdiği açıklanmıştı. ABD, silah ve cephanenin Suriyeli Arap gruplara verildiğini savundu. Ancak PKK çizgisindeki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim ise ABD'nin kendilerine silah yardımı yaptığını doğruladı.Müslim,  "Bize ve müttefik olduğumuz gruplara 50 ton silah gönderildi. Bu başlangıç, silahların devamı da gelecek” dedi. 
 
ANKARA SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
 
50 ton mühimmatın havadan Suriye’deki PYD birliklerine atıldığı yönündeki iddialar üzerine Ankara, ABD ve Rusya’yı silah yardımları konusunda uyarmıştı. Ankara'dan "PYD’ye verilen yardımın PKK’ya gitmeyeceği konusunda kimse bize inandırıcı bir gerekçe söyleyemez. Irak’ta kullanıldığını, Türkiye’de kullanıldığını tespit edersek, PKK’ya yaptığımız müdahaleyi yapar, bulunduğu yerde silahları yok ederiz" tepkisi gelmişti. 
 
ABD: DEVAM EDECEĞİZ
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise YPG (PYD'nin silahlı kanadı) konusunda Türkiye ile görüşmeleri sürdürdüklerini ve Türkiye'nin bu konudaki endişelerini anladıklarını belirterek, “ABD ve 60'i aşkın koalisyon üyesi ülkeler için, IŞİD'e karşı mücadelenin önemli olduğunu unutmamak gerek. Bu konuda (Türkiye'nin) duyarlılığını da anlıyorum. Suriye'de, IŞİD'e karşı etkin bir biçimde mücadele eden bu grupları uygun bir biçimde desteklemeye devam edeceğiz" demişti.