Irak ordusunun üç gün önce geri aldığı Musul'un Güneydoğusundaki  Nemrud antik kentine giren AA ekibi, terör örgütünün geride bıraktığı enkazı  görüntüledi. Dicle Nehri yakınında yer alan antik kentin tamamen yıkıldığı  görüldü.
Asurilerden kalma birçok kral mezarının yanı sıra iki kanatlı aslan  figürünün bulunduğu antik kent, DEAŞ sonrasında harap olmuş durumda. Tarihi  kimliği yok edilen Nemrud'da şu an sağlam bir heykel bile görmek mümkün değil.


"DEAŞ HER ŞEYİ YERLE BİR ETTİ"
Nemrud sakinlerinden ve antik kentin güvenliğini  sağlayan aşiret güçleri komutanlarından Şeyh Halid el-Cuburi, DEAŞ'ın antik  kentteki her şeyi patlayıcılarla yok ettiğini söyledi.
Cuburi, "Ninova'nın tarihi bu kentte gizliydi. Terör örgütü DEAŞ gelip  patlayıcılarla her şeyi yerle bir etti. Burada eskiden bir yaşam vardı. Ancak şu  anda bunlardan eser yok." diye konuştu.


Musul'un güneydoğu bölgesinde, kent merkezine 30 kilometre mesafede  yer alan antik kent "Kalhu" olarak da adlandırılıyor.
Tarih kaynaklarında söz konusu kentin 3300 yıl önce kurulduğu ve Asuri  İmparatorluğu'nun başkenti olduğu belirtiliyor.


Irak Tarihi Eserler ve Kültürel Miras Bakanlığı'ndan bu Sabah yapılan  yazılı açıklamada da "DEAŞ, Asurlular döneminden kalan kentte büyük yıkım  gerçekleştirdi." denilmişti.


Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014'te Musul'la eş zamanlı olarak antik  kenti de kontrol altına almıştı. Geçen sene mart ayında DEAŞ'ın antik kentte  gerçekleştirdiği yıkımlara ilişkin görüntüler yayımlanmıştı.