İSTANBUL, () Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) bağlı olarak Ukrayna'nın doğusunda görev yaparken 32 gün önce Danimarka, Estonya ve İsviçre'li gözlemcilerle birlikte kaçırılan AGİT gözlemcisi Mehmet Kılıç'ın dün gece serbest bırakıldığını açıkladı.
3. İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nın düzenlendiği Hilton otelinde, AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyon Başkanı Ertuğrul Apakan ile AGİT Türkiye Daimi Temsilcisi Tacan İldem'le kameralar karşısına geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Mehmet Kılıç'ın serbest bırakılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Bu görev yürütülürken birçok ülke gözlemci gönderdi. Bizden de çok değerli genç bir arkadaşımız sayın Mehmet Kılıç orada gözlemci olarak bulunuyordu. 32 gün önce üzücü bir haber almıştık. Birçok gözlemciyle birlikte o da kaçırılmıştı. Çok yakın bir takip yürüttük. Diğer ülkeler, bugün serbest bırakılan Danimarka, Estonya, İsviçre Dışişleri Bakanlarıyla sürekli temas halindeydik. Sayın Apakan alanda çok ciddi bir çaba sarf etti. Bizler gerek Ukrayna nezdinde gerek Rusya nezdinde konuyu sürekli takip ettik. Bütün alanlardan katkı bekledik. Ve dün gece saat 02.00 de çok güzel bir haber aldık. Zaten bugünlerde gece ve gündüz kulaklarımız, bir taraftan Ukrayna'da bir taraftan Irak'ta. Gece 02'de İsviçre Dışişleri Bakanı ve diğer Dışişleri bakanlarıyla temas kurduk. Sayın Apakan'la güzel bir mesaj aldık. Biz güzel bir haber aldıktan sonra o kaçırılan vatandaşımızın sesini duymadan herhangi bir duyuruda bulunuyoruz. Sabaha karşı sayın Mehmet Kılıç'la konuştum. Sonra eşi Zehra hanımla konuştum. Ona da Türkiye'ye ve uluslararası girişimlere gösterdiği güvenden dolayı teşekkür ediyorum. Küçükte bir bebekleri var. Aile birlikteliği açısından bu anlamda da güzel bir haber vermiş olduk. Mehmet Kılıç şimdi bulunduğu yerden önce Viyana'ya geçecek özel bir uçakla inşallah Viyana'dan uçakta doktorumuzda olacak. Sayın başbakanımızı da sabah erkenden bilgilendirdik. İnşallah bu gece yarısı sahur vaktinde Ramazan'ın ilk gecesi ailesiyle buluşma imkanı olacak. Ben bir kez daha kendisine geçmiş olsun diyorum

“İNŞALLAH BÖYLE GÜZEL BİR HABERİ IRAK'TA ALIKONULAN DİPLOMATLARIMIZ VE ŞOFÖRLERİMİZ İÇİN DE VERİRİZ"
Davutoğlu “Büyük ülkeler yaptıkları çalışmalar esnasında birçok risklerle de karşılaşan ülkelerdir. Eğer Ukrayna'da sayın Apakan liderliğinde çok aktif konumumuz olmasaydı. Gözlemcimiz olmasaydı böyle bir riskle de karşılaşmazdık. Ama aktif bir politika yürütüyorsanız, dünya barışına katkıda bulunuyorsanız, dost ve komşu ülkelerin gelecekleriyle ilgileniyorsanız. Oralarda başkonsolosluklar bulunduruyorsanız, işadamlarınız oradaysa, şoförleriniz oradaysa bunun sonucunda bazı riskler de ortaya çıkar. Büyük ülkeler için geçerli olan bir kuraldır. Bunlar olmayacak dediğinizde vatandaşlarınızın yurtdışına çıkışına neredeyse yasak koymanız gerekecektir. Tabi bize duyulan güven neticesi gözlemcimiz Ukrayna'daydı. Bir sıkıntıyla karşı karşıya kalındı. Geçmişte de gerek Lübnan'daki pilotlarımız olayında gerekse Libya tahliyelerinde gerek Afganistan'da karşılaştığımız birçok olayda devletimizin imkânlarıyla vatandaşlarımızın nasıl en zor şartlardan kurtarıldığı herkesin hafızasındadır. Komşu ülkelerde ciddi siyasi sıkıntılar yaşanıyor. Biz bu siyasi sıkıntılarda ne komşu ülkeleri yalnız bırakacağız ne de oradaki vatandaşlarımızı sahipsiz bırakacağız. Elimizden geldiği ölçüde her türlü çalışmayı yürüteceğiz. İnşallah böyle güzel bir haberi de Irak'ta alıkonulan diplomatlarımız, şoförlerimiz için almayı ümit ediyoruz" diye konuştu.