Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde, AB Reform Eylem Grubu toplantısında konuştu. Başika'da Türk askerinin varlığı ile ilgili Irak'la yaşanan kriz hakkında açıklama yapan Davutoğlu, üçüncü ülkelerin kendi faaliyetlerini unutturmak adına provokatif açıklamalara başvurduğunu ifade etti.

Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle;

BAŞİKA KAMPI'NIN YENİDEN TANZİMİ

Birincisi Irak'ın toprak bütünlüğü bizim için en asli unsurlardan biridir. Şu ana kadar bu konuda Türkiye'den daha hassas bir ülke yoktır.

İkincisi, keşke Irak hükümeti bu topraklarını terör örgütlerinden koruyabilseydi ve çevre ülkelere bir tehdit teşkil etmeseydi.

Şu an Musul'da IŞİD varlığı güvenliği tehdit ediyor. DAEŞ'e karşı mücadelede en baştan itibaren destek verdik. Geçen sene Sayın İbadi ile bunları konuştuk, birkaç uçak malzemeyi destek olarak Irak'a ve Erbil'e gönderdik. Bu yeni değil. Türkiye'nin K.Irak'ta Başika'da başından beri eğitim veren kamplar var. Bunlar gizli değil. Bizzat Peşmergeleri ziyaret ettim. Sincar'ın kurtarılması Peşmerge ile gerçekleştir.

Başika'da yine benzer amaçlarla kurulan ve aylardır faaliyet yapan bir eğitim bölgemiz var. Burada 2 bine aşkın Musul Ulusal Ordusu'na mensup yetiştirilecek elemanlarımız var. Türkiye gizli bir faaliyet yapıyor gibi kanaat oluşması doğru değil. Başika'daki fark sınırımıza 30 km yakında olduğu için, ve son dönemde istihbari yönden bazı bilgiler elde ettiğimiz için askerlerimizin güvenliği için takviye yaptık. 

RUSYA'YA TEPKİ GÖSTERDİ

Bu olayı provoke eden taraflar Türkiye ile Irak hükümeti değildir. Bazıları (Rusya'yı kast ederek ) bu olay üzerinden kendi müdahalelerini askeri varlıklarını unutturarak Türkiye'yi hedefe alıyorlar. Ben Sayın İbadi'ye bir mektup yazdım ve niyetimizi belirttim. Aramıza herhangi bir üçüncü taraf girmesin. 1 Kasım sonrası ilk arayanlardan biri İbadi idi, ben de onu ilk arayanlardan biriydim. Dışişleri'miz Irak'ı aradı ve bilgi verdi. Dün de Sinirlioğlu ve Fidan'ı Bağdat'a gönderdik. Niyetimiz açık bir şekilde anlatıldı. 

BAĞDAT'A GİDİYOR

En kısa zamanda Bağdat'a ziyaret gerçekleştirme arzusundayım. Eğitmenlerimiz Musulluların, bölgenin korunması için yine oranın halkına eğitim vermek için orada bulunuyor. Bunun dışında yapılan yorumların karşılığı yok. Herkes terk etse bile Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğünü korumaya devam edecektir.