Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi Genel Sekreteri Selmin Çalışkan, Mısır'ın Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisiyönetimi altında modern tarihinin en ağırinsan hakları krizini yaşadığını belirtti.

Çalışkan, Sisi'nin yarından itibaren Berlin'e 3 günlük ziyareti vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğer insan hakları kuruluşlarının Mısır'ın insan hakları ihlallerinden vazgeçmesi için Alman hükümetinin çaba sarf etmesini istediğini kaydetti.

MODERN TARİHİN EN AĞIR KRİZİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, tüm bakan ve siyasetçilerin Sisi'den Mısır'daki muhalefete, barışçıl aktivistlere ve gazetecilere karşı uygulanan baskının son bulmasını istemeleri gerektiğini ifade eden Çalışkan, "Cumhurbaşkanı Sisi yönetimi altında Mısır, modern tarihin en ağır insan hakları krizini yaşıyor" ifadesini kullandı.

Çalışkan, ağır insan hakları ihlallerinin bağımsız ve saydam bir şekilde aydınlatılması ve sorumluların hesaba çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Cezai muafiyetten dolayı Mısır güvenlik güçlerinin işkenceye ve kötü muameleye yeşil ışık yaktığına işaret eden Çalışkan, tıka basa dolu olan ceza evlerindeki ve karakollardaki şartların acınacak durumda olduğunu ifade etti.

"SİSİ YALANLARIN ARKASINA SAKLANAMAZ"

Gözaltı sırasında işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldığı veya tedavi yapılmadığı için en yaz 124 kişinin 2013'ün ağustos ayından beri hayatını kaybettiğine işaret eden Çalışkan, adaletsiz bir şekilde muhaliflerin tutuklandığını kaydetti.

"Cumhurbaşkanı Sisi de bu baskılardan sorumlu ve sözde bağımsız Mısır adaletinin arkasına saklanamaz" değerlendirmesinde bulunan Çalışkan, Mısır adaletinin muhalefete ve özgür basına yönelik zulmün aracı haline geldiğini vurguladı.

Çalışkan, yüzlerce eylemcinin polis ve askerler tarafından öldürülmesinin tarafsız ve saydam bir şekilde araştırılmadan ve sorumluların hesaba çekilmeden Almanya'nın Mısır ile silah ticaretini yapmamasını istedi.

Sisi'nin, Almanya ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Merkel, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşmesi planlanıyor.

Almanya Federal Meclisi Başkanı Lammert, Abdulfettah es-Sisi ile yapacağı görüşmeyi Mısır'daki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek iptal etmişti.