DANİMARKA’da Rasmussen Hükümeti'ni dışarıdan desteklediği, 2001-2011 yılları arasında, yabancılara yönelik çıkarılan sıkı yasaların mimarı olan aşırı sağ Danimarka Halk Partisi ülkenin 2'nci büyük partisi konumuna yükseldi.
Gallup Enstitüsü tarafından yapılan kamuoyu araştırması 2011 seçimlerinde Pia Kjaersgaard’ın genel başkanlığında seçime girerek sadece 12.3 oy alan Danimarka Halk Partisi’nin bir seçim yapılması durumunda ikinci parti olacağını gösterdi. Araştırmaya göre, Lars Lökke Rasmussen’in başında bulunduğu Liberal Parti yüzde 26.6 oy oranı 47 milletvekili ile birinci parti konumunda iken, Kristan Thulesen Dahl’ın genel başkan olduğu Danimarka Halk Partisi yüzde 21.8 oy oranı ve 39 milletvekili ile ikinci parti konumuna yükseldi. Araştırma iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin yüzde 19.2 oy oranı 34 milletvekili ile üçüncü parti konumuna düştüğünü gösteriyor. Bir seçim durumunda Danimarka Halk Partisinin alacağı oylarla sağ partilerin oyları yüzde 56.4’e yükselirken, sol partilerin oyları sadece yüzde 43.6’da kalacak.
HER 2 DANİMARKALI'DAN 1'İ PARTİ DEĞİŞTİRİYOR
Arhus Üniversitesi Devlet Bilimleri Akademisi Profesörü Rune Stubager, 1973 yılından bugüne hiçbir partide böyle hızlı bir yükseliş görülmediğini belirterek, şöyle konuştu:
"Danimarka Halk Partisi'ne çok hızlı bir şekilde üye akını var. Araştırmalar her iki Danimarkalıdan birinin parti değiştirdiğini ortaya koyuyor. Sosyal demokratlar seçmenlerinin üçte birini kaybetti. Son araştırmalar bize bir daha ki seçimlerde yeni bir partiler oluşumu ile karşılaşacağımızı gösteriyor. Değişiklik sadece Danimarka halk Partisinde değil, sol partilerin hepsinde, Sol partiler kan kaybederken, Danimarka Halk Partisi hızlı bir şekilde büyüyor. Bunun nedeni de Danimarka Halk Partisi’nin ülke değerlerine önem vermesi."
Danimarka Halk Partisi’nin özellikle refah toplumu ve ülke ekonomisi için kendinden sürekli bahsettiren parti olması nedeniyle hızlı şekilde büyüdüğü öne süren Runa Stubager, Danimarka Halk Partisinin büyümesinin en çok Liberal Parti’yi zor durumda bırakacağını ve Liberal Parti’nin iktidar olabilmek için Danimarka Halk Partisi’ne ihtiyaç duyacağını söyledi.