Türkiye, bir yandan terör örgütleriyle amansız mücadelesini sürdürürken, diğer yandan bu örgütlere katılmak isteyen yabancı savaşçılara karşı da tedbirlerini artırıyor. 

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanından Suriye’deki çatışma bölgelerine gitmek isteyen binlerce kişi Türkiye sınırında durduruldu. İç savaşın başladığı 2011 başlarından 12 Şubat 2016 tarihine kadar DAEŞ’e katılmak üzere yola çıktığı belirlenerek gözaltına alınan 3 bin 619 kişiden 983’ü tutuklandı.  2 bin 896 kişi ise sınır dışı edildi. Halen 35 bin 970 yabancı uyruklu kişi hakkında Türkiye’ye giriş yasağı uygulanıyor. 

İKİNCİ SIRADA FRANSA 

Yakalanan “yabancı savaşçılar” arasında ABD’den Almanya’ya, İsrail’den Libya’ya, Yemen’den Maldivler’e kadar farklı coğrafyalardan 57 ülkenin vatandaşı yer aldı. 5 yıl içerisinde sınır dışı edilen 2 bin 896 kişiyle ilgili verilerdeki detaylar ise dikkat çekti. Sınır dışı edilen yabancı ülke vatandaşları arasında ilk sırada 519 kişi ile Rusya bulunuyor. DAEŞ’i vurma gerekçesiyle Suriye’ye gitmesine karşın, adeta örgütle mücadele eden muhalifleri vuran Rusya gibi, vatandaşlarının da DAEŞ’e desteği dikkat çekti. Rusya’yı 192 kişi ile Fransa izledi. Fransa’nın ardından 180 kişi ile Endonezya, 138 kişi ile Azerbaycan, 128 kişi ile Tacikistan yer aldı. Sınır dışı edilenler arasında Almanlar, İngilizler, Belçika ve Danimarkalılar da yer aldı.  

Kaynak : Akşam