Esed rejiminin 187 gün önce abluka altına alarak gıda ve ilaç girişini yasakladığı Yermuk Mülteci Kampı'nda, art arda gerçekleşen "açlıktan ölüm" vakalarına biri daha eklendi. Kampa yönelik sürdürülen çalışmalarda görev alan aktivist Ebul Bera Haşim, yaşlı bir adamın evinde ölü bulunduğunu bildirdi.
Altı ayı aşkın süredir devam eden abluka nedeniyle şimdiye kadar aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 48 kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Haşim, dün evinde ölü bulunan yaşlı mülteci ile birlikte bu sayının 49'a yükseldiğini kaydetti.

Yürek burkan trajedi

Haşim, evinde ölü bulunan yaşlı mültecinin bulunma öyküsünü şöyle anlattı:

"Dün yaşlı bir adam, evinde açlıktan ölmüş halde bulundu. Evden gelen kokular üzerine içeri giren komşuları yaşlı adamın cesedini bulmuşlar. Gittiklerinde, farelerin en az 3 gün önce öldüğü tahmin edilen yaşlı adamın parmaklarını yediğini farketmişler."

Son yaşanan örneğin Yermuk Mülteci Kampı'nda yaşananların özeti olduğuna işaret eden Haşim, "Kampta açlık sıkıntısı devam ediyor. Yardımlar giremediği için açlıktan ölümlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Abluka kaldırılarak, gıda ve ilaç girişine izin verilmezse açlıktan ölenlerin sayısında artış olacaktır" diye konuştu.

20 bin mülteci risk altında

İsrail'in uyguladığı zulüm ve baskı nedeniyle topraklarını terketmek zorunda kalan Filistinliler için 1957'de oluşturulan Yermuk Mülteci Kampı, 2.11 kilometre kare alana kuruldu. Şam'ın kırsalında yer alan kamptaki mülteci sayısı göçlerin zamanla artmasıyla en son 600 bini aşmıştı.

Ancak Suriye ordusu 187 gün önce bölgeyi kuşatma altına alarak abluka uygulayınca kamptan bölgedeki ülkelere yoğun göç akışı başladı, zamanla buradaki mülteci nüfusu 20 bine kadar düştü.

Ablukayla birlikte gıda ve ilaç sıkıntısına önce kısıtlama, ardından da tümden yasaklama getirilince de burada yaşayanlar ağaç yapraklarıyla beslenmek zorunda kalmıştı.

Yetersiz beslenmeden dolayı hasta ve yaşlı yetişkinler ile bebek ölümleri yaşanınca, Suriyeli alimler, "Zaruretler haram kılınanı mübah kılar" kaidesine dayanarak, "kedi, köpek eti yenilebileceği" fetvası vermişlerdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Suriye'deki tüm taraflara Yermuk Mülteci Kampı'na insani yardım ulaştırılmasına engel olmamaları çağrısında bulunmuştu.