Çin devlet yetkilileri, geçtiğimiz Çarşamba günü Tietsin kentinde bulunan petrol depolama alanında meydana gelen patlamada ölü sayısının 112’ye yükseldiğini ve daha da artmasından korktuklarını kaydetti. Yetkililer 12’si itfaiye eri olmak üzere toplam 95 kişinin halen kayıp olduğunu ve 720’den fazla kişinin de hastanelerde tedavisinin sürdüğünü bildirdi.

Yetkililer, olay yerinde çok fazla kimyasal madde bulunduğu için ara ara yangınların çıktığını ve rüzgar nedeniyle kimyasalların havada dağılması sonucu yakındaki yerleşim yerlerinde yaşayan insanların tahliye edildiğini söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün yaptığı açıklamada bu tür konularda güvenlik önlemlerinin arttırılması ve bedeli kanla ödenen olaydan ders alınması gerektiğini ifade etti.

Pekin Askeri Bölge Sorumlusu Shi Luze bölgede ölümcül sodyum siyanür dahil 100 tondan fazla kimyasalın olduğunu, yağmur yağması durumunda zehirli gazların yayılmasını engellemek için ekiplerin temizleme çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Luze, “Bölgede insanlara zarar verecek ikinci bir sorun olmayacak” dedi.
Luze ayrıca, çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace’in yaptıkları testler sonucu bölge suyuna sodyum siyanürün karışmadığını kaydederek, diğer kimyasallarla ilgili bir açıklama yapılmadığını da sözlerine ekledi.