Uluslararası arenada 2014 yılında Türkiye karşıtı bir kampanya başlatılmış, bu çerçevede Türkiye’nin hem terör örgütü DAEŞ’e destek verdiği hem de bu örgütün kontrol altında tuttuğu rafineriden petrol aldığı iddiaları gündeme getirilmişti. Bu iddialara sert çıkan Türkiye ise sürekli ‘belge verin’ itirazını yapmıştı. Bu çerçevede en önemli baskıyı Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu’nun yaptığı ortaya çıktı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ilk olarak bu iddiayı ‘Terörizmle Mücadele Küresel Forumu’ toplantısı sırasında Bakan Çavuşoğlu’na karşı gündeme getirdi. Bakan Çavuşoğlu “Belge istiyorum” karşılığını verdi. İki bakan daha sonra Suriye toplantısı ve çeşitli vesilelerle arka arkaya 4 kez bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu sıkı markajla ABD’li meslektaşını her gördüğü yerde belge ısrarını sürdürdü. Çavuşoğlu’nun bu ısrarı sonrasında Kerry içerisinde Türkiye’nin DAEŞ’ten petrol aldığı iddialarının yer aldığını güya ispatlayan bir dosya gönderdi.

Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Türkiye’ye yollanan dosya içerisinde birtakım koordinatlar yer alıyordu. Bakan Çavuşoğlu’nun talimatı ile bu koordinatların nerede olduğu araştırıldı. Ortaya çıkan gerçek ise CIA’yı rezil etmeye yetti. Türkiye’nin DAEŞ’ten petrol aldığı yerin koordinatlarının aslında Kilis Belediyesi’nin asfalt şantiyesi olduğu belirlendi. Türk yetkililer de bu bilgiyi ABD’li muhatapları ile paylaştı. Bu gerçeğin ardından CIA Türkiye’den resmi yazı ile özür diledi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry de yüz yüze bir görüşmede Bakan Çavuşoğlu’na üzüntülerini bildirdi.

Türkiye’nin DAEŞ’ten petrol aldığı iddiası bir dönem Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dile getirmişti. Bakan Çavuşoğlu da bu iddia üzerine Lavrov’dan da belge istemişti. Çavuşoğlu hatta Lavrov’a “Bu iddialar gerçek çıkarsa ben istifa ederim. Ama bu iddialar gerçek çıkmazsa siz istifa edin. Sizi de istifanızın ardından Antalya’da ağırlamaktan memnuniyet duyarız” sözleriyle rest çekmişti. Dışişleri kaynakları o dönemde Lavrov’un da “Siz çok tecrübeli bir siyasetçisiniz. Türkiye’nin sizden daha iyi birini bulacağını zannetmiyorum. Onun için de kalmanızı istiyorum” cümlesiyle iddiasını ispatlamaktan kaçındığını dile getirdi.
CIA komedisi