Chemnitz polisinin Pazar günü verdiği bilgilere göre, kentte Cumartesi günü yapılan operasyonda aranan zanlı polisin elinden kıl payı kaçtı. Saksonya Eyalet Emniyet Teşkilatı sözcüsü, polisin operasyon sırasında uyarı ateşi açtığını, zanlıyı gördüğünü ancak yine de yakalamayı başaramadığını açıkladı.
Chemnitz’de Cumartesi günü düzenlenen operasyonda polis bir apartman dairesinde yaklaşık 100 gram patlayıcı madde ele geçirmişti. 22 yaşındaki bir Suriyeli’nin yaşadığı dairede operasyon sırasında kimsenin bulunmadığı belirtildi.
Almanya çapında aranıyor
Chemnitz polisinin iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın ihbarı üzerine harekete geçtiği bildirildi. Radikal İslamcı olduğu tahmin edilen zanlı polis tarafından Almanya genelinde aranıyor. IŞİD milisleri ile bağlantısı olabileceği düşünülen zanlı, bombalı saldırı planlamakla suçlanıyor. Zanlının yanında silah veya patlayıcı madde olup olmadığı bilinmiyor.
Jabar El-Bakr adındaki zanlının 2015 yılında Almanya’ya geldiği ve mülteci olarak kabul edildiği belirlendi. Bild gazetesinin, polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde zanlıya IŞİD milisleri tarafından eğitim verildiği iddia edildi.
Operasyonun ardından yakalanan üç zanlıdan ikisi Pazar günü serbest bırakıldı. Daireyi kiralayan kişi olduğu tespit edilen diğer zanlı ise suç ortaklığı yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı.
Güvenlik önlemleri artırıldı
Olası saldırının nereyi hedeflemiş olabileceği de belirsizliğini koruyor. Haber portalı Focus’un olası saldırının havalimanlarını hedeflediği iddiasına ilişkin olarak emniyet ve istihbarat yetkilileri açıklama yapmadı.
Havalimanı ve tren istasyonlarının güvenliğinden sorumlu Federal Polis Teşkilatı, Chemnitz’deki operasyonun ardından önlemlerin artırıldığını duyurdu. Federal Polis Teşkilatı Sözcüsü Ivo Priebe, özellikle “kritik alt yapı” noktalarında güvenlik önlemlerinin artırıldığını söyledi.
Berlin Schönefeld Havalimanı’nda artırılan güvenlik önlemlerinin en azından Pazartesi sabahına kadar devam edeceği belirtildi. Yetkililer, araçların durdurularak kontrol edildiğini bildirdi. Ancak Münih ve Frankfurt’taki havalimanlarında güvenlik önlemleri Paris ve Brüksel saldırılarından sonra artırılmış olduğu için yeni önlemlere gerek olmadığı kaydedildi.