Missouri’de siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesi olayının görüldüğü davada jüri, polisin yargılanmamasına karar verdi. 
Kararın açıklanmasının ardından dün akşam Ferguson karıştı. Bazı görgü tanıkları, polisin göstericilere içleri kurşun saçmalarla doldurulmuş torbacıklar bulunan fişekler kullanarak ateş açtığını öne sürdü.

ABD ‘nin Missouri eyaletinde büyük jüri, 4 ay önce 18 yaşındaki silahsız, siyah bir genci ateşli silahla vurarak öldüren polis hakkında dava açılmasına gerek olmadığına hükmetti. Michael Brown isimli siyah gencin ölümüyle ilgili davada çıkan bu karar olayın yaşandığı Ferguson banliyösü başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinde protesto gösterilerinin başlamasına yol açtı. Polisin bir tür fişekle göstericilere ateş ettiği öne sürülürken Obama da itidal çağrısı yaptı.

St. Louis Başsavcısı Robert McCullogh, jürinin saatler öncesinden aldığı kararı Pazartesi akşam geç saatlerde açıkladı. Karara göre, polis memuru Darren Wilson yargılanmayacak. Wilson, 9 Ağustos’ta silahsız olduğu belirlenen siyah genç Michael Brown’ı birkaç kez ateş ederek öldürmüştü. Başsavcı Robert McCullogh, bazı tanık beyanlarının aksine, otopside Brown’un arkadan vurulmadığının ortaya çıktığını söyledi.



BİRÇOK NOKTADA GÖSTERİLER BAŞLADI

Kararın açıklanmasının ardından dün akşam saatlerinden itibaren Ferguson’da adeta isyan çıktı. Kararın açıklanmasını beklerken emniyet binası önünde toplananlar, derhal kararı protesto etmeye başladı. Polis ve halk arasında başlayan çatışmalar devam ediyor.



CNN televizyonu polisin göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği görüntüler yayınladı. Gazdan CNN muhabirlerinin de etkilendiği görülürken, CNN’e konuşan bir görgü tanığı polisin göstericilere içleri kurşun saçmalarla doldurulmuş torbacıklar bulunan “bean bag” adlı fişekler kullanarak ateş açtığını bildirdi. Ayrıca Ferguson’da ‘yağma’ olayları da yaşanmaya başladığı, yolda park halindeki bazı araçlar ve iki binanın ateşe verildiği belirtiliyor.

New York’ta Union Square’da toplanan yaklaşık bin kişilik topluluk, kararın açıklanmasının ardından polis barikatını yararak Wall Street yönüne doğru yürüyüşe geçti. California ve Washington State’te de insanların kararı protesto etmek için sokaklara çıktığı bildirilirken, bazı polis arabalarına zarar verildiği ve göstericilerden bazılarının polise “katil” diye bağırdığı da söylendi.


Brown ailesi ise karar nedeni ile “büyük hayal kırıklığına” uğradıklarını söyledi. Sokaklarda silah sesleri duyulduğu bildirilirken, Brown ailesi de toplananlara sakin olma çağrısı yaptı.

MISSOURI’DE OLAĞANÜSTÜ HAL

Missouri Eyaleti’nde Vali Jay Nixon, karar açıklanmadan olağanüstü hal ilan etmiş ve yarın okulların tatil edildiğini duyurmuştu. St. Louis’de Ulusal Muhafız Birlikleri kritik binaları koruma altına alırken Vali Nixon, halka “barış, karşılıklı saygı ve itidal” çağrısında bulundu.

St. Louis Belediye Başkanı Slay de barışçıl protestolara müsade edileceğini ancak özel mülke zarar verilmesine müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizdi.

JÜRİDE 9 BEYAZ 3 SİYAH

Haber ajansları 12 kişilik jüride 3 üyenin siyah, dokuzunun beyaz olduğunu bildirdi. Ancak jüri üyelerinin kararı kaçta kaç çoğunluk ile aldığı açıklanmıyor. Yargılanma kararı için 9 üyenin oyu gerekiyordu. jürinin kararını St. Louis Eyaleti Savcısı Robert McCulloch birçok televizyon kanalından canlı yayınlanan basın toplantısı ile açıkladı.

Jürinin olayın gerçekleştiği anda ve ardından toplanan fiziki delilleri incelediğini ve birçok görgü tanığını dinlediğini kaydeden McCulloch, detaylı bir sürecin ardından polis memuru Wilson’ın “kendisine verilen yetkiler dahilinde hareket ettiği ve cezai yargılamaya gerek görülmediğine” karar verildiğini söyledi. Jüri üyelerinin kararları ve kimin ne yönde oy kullandığı bilgilerinin gizli olduğunu ve açıklanmayacağını da belirten McCulloch, soruşturma sürecinde kayıt yapılmadığını da dile getirdi. Olayla ilgili federal soruşturma ise devam ediyor. Federal Soruşturma Ofisi (FBI) da geçtiğimiz hafta Ferguson semtine 100 ajanını göndererek gelişmeleri yakından takibe almıştı.



BROWN’U ÖLDÜREN POLİS MEMURU DARREN WİLSON

New York Times’da yayınlanan habere göre, geçen yıl boşanan 28 yaşındaki polis Wilson’un kendisinden 9 yaş büyük bir kadınla 24 Ekim’de evlendi. 9 Ağustos’ta Ferguson’da meydana gelen olaydan sonra ülke genelinde protestolar meydana gelirken, polis Wilson açığa alınmış ama hakkında herhangi bir dava açılmamıştı. Polis Wilson’un merakla beklenen juri kararı öncesinde, karardan emin bir şekilde evlenmesi, “yargılanmayacağından emindi” yorumlarına yol açmıştı.

OBAMA’DAN İTİDAL ÇAĞRISI

ABD Başkanı Barack Obama kararın açıklanmasından sonra bir basın toplantısı düzenleyerek Fergusonlulara protestolarını barışçıl yöntemlerle yapmaları çağrısında bulunurken, polise de itidal çağrısı yaptı. Obama hukuk devleti olmanın gereği olarak kararın kabul edilmesini isterken, Amerikalılardan ırkla ilgili konularda ABD’de yaşanan gelişmelerin göz ardı edilmemesini istedi.

NE OLMUŞTU?

18 yaşındaki Michael Brown Missouri eyaletinin St Louis kentinin banliyölerinden biri olan Ferguson’da polis tarafından 9 Ağustos’ta vurulmuştu. Görgü tanıkları Brown’un teslim olup ellerini havaya kaldırmasına karşın polisin ateş ettiğini söylemiş, sanık polis ise bir arbede yaşandığını öne sürmüştü. Brown’un polis tarafından vurularak öldürülmesi, nüfusun büyük çoğunluğunun siyah olduğu Ferguson kasabasında polis şiddetine karşı protestoları başlatmıştı.