Geçen sene Türkiye sınırına tel örgü çeken Yunanistan'ın ardından şimdi de Bulgaristan, kaçak göçmenlerin ülkeye girişinin önüne geçmek için 274 km'lik Türkiye sınırına diken tellerle 30 km'lik çit çekiyor.
Bulgaristan Savunma Bakanı Angel Naydenov, çitin Şubat ayına kadar bitirilmesinin planlandığını açıkladı.

Naydenov sınır kontrollerinin sıkılaştırılması konusunda Türkiye'den de gerekeni yapmasını beklediklerini belirtti.

MODERN BİR BERLİN DUVARI

Üç metre yüksekliğinde, jilet gibi keskin ve dikenli teller, sınırda en fazla kaçak olayının yaşandığı bölgeye çekiliyor ve 30 kilometre uzunluğu buluyor. Modern bir “Berlin Duvarı” görünümündeki bu Bulgar Duvarı, Türkler’in veya Türkiye üzerinden kaçak gelenlerin AB’ye girmesini engellemeyi amaçlıyor.

AYNISINI YUNANİSTAN DA YAPMIŞTI

Bulgaristan gibi Yunanistan da kaçak göçmenlerin engellenmesi için Türkiye sınırına tel örgü inşa etmişti.

2011 yılı başında aldığı kararı uygulamaya koyan Yunanistan, Aralık 2012'de 12,5 kilometrelik Edirne kara sınırında başlattığı tel örgütü inşaatını tamamladığını açıklamıştı.

Yaklaşık 4 metre yüksekliğinde ve 10 km uzunluğundaki tel örgünün 3,2 milyon avroya mal olduğu açıklanmıştı.

Ancak, kaçak göçü engelleme amaçlı tel örgü tam olarak işe yaramamış, özellikle Afrika ülkeleri ve Suriye'den gelen bazı göçmenler ve sığınmacılar daha tehlikeli ve pahalı olan deniz yolunu seçmiş ve son yıllarda yaşanan tekne faciasında pek çok kaçak göçmen, Ege Denizi'nde hayatını kaybetmişti.

Ama bu jiletli teller, ülkeler arasında imzalanan “Mülteciler’in haklarıyla ilgili” anlaşmalara uymuyor. AB ise, Türkiye sınırındaki Elhovo bölgesine çekilen bu tellerin sadece masrafını yüksek buluyor.