Belçika Olimpiyat Komitesi, sporculardan Brezilya'da bulundukları süre ve sonraki 6 ay içinde mümkünse seks yapmamalarını istedi. Yapanların ise, mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.

Belçika, ilk kez bir uluslararası spor organizasyonu öncesi sporcularına seks uyarısı yapıyor.

Olimpiyat kafilesinin sağlık sorumlusu Johan Ballemans, bu uyarının, Güney Amerikave Karayipler'de yoğun biçimde görülen Zika virüsünün yayılmasına engel olmak için yapıldığını söyledi.

Brezilya, özellikle hamile kadınlar ve bebekleri için büyük bir tehdit oluşturan Zika virüsünün en fazla görüldüğü ülkelerden.

5 BİN BEBEK ETKİLENDİ

Sivrisineklerin taşıdığı ve cinsel ilişki yoluyla da bulaşabilen Zika virüsü nedeniyle, bugüne kadar Brezilya'da yaklaşık 5 bin bebek normalden küçük kafa boyutlarıyla doğdu.

Ballemans, Zika virüsü konusunda durumun sanılandan daha ciddi olduğunu söyleyerek olabildiğince katı önlemler alınmasının zorunluluğuna işaret etti.

Ballemans, 5 - 21 Ağustos tarihlerinde yapılacak olimpiyat oyunları ve sonrasındaki 6 ay içinde dikkatli olmaları konusunda bütün kafilenin uyarıldığını belirtti.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi de benzer uyarılarda bulunmuştu.

Bu virüse karşı henüz herhangi bir tedavi ve aşı yok.

Bu nedenle hamile olan ya da kısa sürede bebek yapmayı planlayan kadınların başta Brezilya olmak üzere Zika virüsünün görüldüğü ülkelere seyahat etmemesi tavsiye ediliyor.
Belçikalı olimpik sporculara seks uyarısı