Türkiye ile AB arasında göçmen krizinin ele alındığı zirve bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı.

Telegraph gazetesi, geçtiğimiz haftaki AB-Türkiye zirvesinde Türkiye’ye verilecek 3 milyar Euro’nun dışında Türkiye’nin talep ettiği ekstra 3 milyar Euro’nun zirvede tansiyonu yükselttiği yorumunu yaptı.
 
Türkiye’nin söz konusu anlaşma uyarınca AB’den haziran ayına kadar Türk vatandaşlarına Avrupa’ya seyahatlerde vizelerin kaldırılması ile AB’ye giriş müzakereleri kapsamında beş faslın daha açılması talebi bazı üye ülkelerin tepkisiyle karşılaştı. 

ÇİRKİN SÖZLER: TÜRKİYE ŞANTAJ YAPIYOR

Belçika Başbakanı Charles Michel sığınmacı krizini çözmek için Türkiye ile birlikte çalışmak zorunda olduklarını ancak bunu Türkiye’nin AB liderlerine "şantaj gibi kullandığını" öne sürdü.

Michel, Telegraph gazetesine, ”hiçbir anlaşma yapmamak, kötü bir anlaşmadan daha iyidir. Türkiye’nin çok fazla talebi var. Bazı zamanlarda şantaj gibi görünen bu talepleri kabul etmeyeceğim” diye konuştu.

İtalyan lider Matteo Renzi, Türkiye ile yeni bir anlaşma yapmayı kaldıramayacaklarını ancak AB’nin temel değerlerine saygı duyan bir anlaşma olmak zorunda olduğunu söylerken Yunan Başbakan Alexis Tsipras, Türkiye’nin AB üyeliğinde güvenilir bir mekanizma yaratmaya çalıştıklarını ifade etti.

İngiliz Financial Times gazetesi ise Türkiye ile varılan taslak anlaşmanın yeni fasılların kesinlikle açılacağı sözünden çok müzakerelerin yeniden başlamasına karar verme hazırlığı olduğunu yazdı.