Dışişleri yetkilileri dün yaptıkları açıklamada Bağdat Büyükelçiliği'nin, Basra Başkonsolosluğu'nun ve ülkedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için her türlü planın yapıldığını, ancak alınan bir tahliye kararının olmadığını belirtmişti. Dün yapılan açıklamanın ardından Basra Konsolosluğu'nda görev yapan personel güvenli şekilde Kuveyt'e geçirildi. Haberi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Twitter hesabı üzerinden verdi. Konsolosluk'ta bulunan Konsolos dahil 3 diplomat dahil 15 özel harekatçı tahliye edildi.

BAKAN DAVUTOĞLU SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

Dışişleri Bakan Yardımıcısı Naci Koru'nun; Bakanlık'taki bilgilendirme toplantısı sürerken Bakan Ahmet Davutoğlu sosyal medyda üzerinden açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "Irak'taki gelişmeler çerçevesinde Basra bölgesinde güvenlik riskinin artması sonucu Basra Başkonsolosluğumuz bugün tahliye edilmiştir." dedi.

İşte Ahmet Davutoğlu'nun Twitter üzerinden yaptığı açıklama:

"BAŞKONSOLOSLUĞUMUZ TAHLİYE EDİLDİ"

"Irak'taki gelişmeler çerçevesinde Basra bölgesinde güvenlik riskinin artması sonucu Basra Başkonsolosluğumuz bugün tahliye edilmiştir. Başkonsolosluğumuz personeli bugün itibariyle Kuveyt'e geçmiş bulunuyor.

"NORMAL SÜREÇ İÇİN HER TÜRLÜ KATKIYA HAZIRIZ"

Vatandaşlarımızın Irak'taki riskli bölgelerden tahliyesi için kriz merkezimiz ve Bağdat büyükelçiliğimiz 24 saat görevde. Iraklı kardeşlerimizin normal düzenlerine dönmesi için Türkiye her platformda her türlü katkıyı vermeye hazırdır.

BAKANLIK'TAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Bakan Davutoğlu'nun açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Irak'ta yaşanan son gelişmeler üzerine kurulan kriz masasının çalışmalarına ilişkin bilgilendirme toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"GÜVENLİK SAĞLANINCA HİZMETLER DEVAM EDECEK"

Dün akşam Basra'nın da riskli şehirler arasına alındığını anlatan yetkili, "O saatten bu yana gelişmeler daha da ilerledi. Basra Başkonsolosluğu'nu tahliye ettik. Şu an itibarıyla bizim için hassas olan malzemelerle beraber Kuveyt'e intikal ettiler. Orası tamamen boşaltılması gereken bir şehir olarak görmüyoruz. Geçici olarak tahliye etmemizin nedeni, konsolosluk binası çok korunaklı bir yerde değildi. Tekrar şehirde güvenlik tesis edildiğinde başkonsolosluğumuzu taşıyacağız ve hizmetlerimize devam edeceğiz" dedi.

"GÜNEY'DE GÜVENLİK ZAAFA UĞRADI"

Güneyde IŞİD tehlikesinin şu an itibarıyla çok fazla hissedilmediğini belirten yetkili, yaşanan sıkıntının bu şehirlerdeki merkezi askeri güçlerin kuzeyde operasyon yapmaları ve güneyde güvenliğin zaafa uğraması olduğunu ifade etti. Yetkili, AFAD'ın Zaho'ya 20 bin kişilik yardım malzemesini ilettiğini belirtti.

"18 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ"

Basra Başkonsolosluğu'nda çalışan 2 muavim ve 15 özel harekatçıyla birlikte toplamda 18 kişi olduğunu belirten yetkili, ek güvenlik için bir ihtiyacın oluşmadığını ve şehirde daha ileri güvenlik riski oluşması durumunda değerlendirileceğini söyledi. Yetkili, "Güvenlik güçlerimiz konsolosluk binası içinde bu korumayı sağlıyor. Fiziki korumamızı sağlayan polis ve askeri güçler, o konuda bir artırım olamadı. Tahliye kararı aldık demek doğru olmaz" diye konuştu.

"BAKAN CİDDE'YE GİDECEK"

Bağdat'la ilgili herhangi bir gelişme olmadığını anlatan yetkili, güvenlik önlemleriyle ilgili herhangi bir sıkıntının olmadığını belirtti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yarın kısa süreliğini Cidde'ye gideceğini belirten yetkili, Irak'taki son gelişmeleri kendi meslektaşlarına anlatacağını dile getirdi.

SINIR KAPISINDA SON DURUM

Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı'ndan 17 Haziran itibarıyla çıkış yapan kamyon sayısının bin 41, giriş yapan kamyon sayısının ise bin 661 olduğunu belirten yetkili, kriz masasındaki çağrı merkezine 723 başvurunun alındığını, bunun 665'inin sonuçlandırıldığını ve 53'ünün üzerinde çalışıldığını ifade etti.